Gotlands sjukhem grundades 1869 av prinsessan Eugénie och har bedrivit äldreomsorg på samma adress i Visby hamn sedan dess. Ett ställe med anor alltså, men de senaste åren har varit kämpiga för äldreboendet och den stiftelse som drivit det sedan starten.
2015 togs ett lån för att finansiera en större ombyggnad av lokalerna. Sedan kom pandemin, vilket ledde till att platser för första gången på länge stod tomma på öns privata äldreboenden, och i förlängningen: Mindre pengar in.
Och så inflation och räntehöjningar på det.
– Vi har arbetat intensivt för att öka intäkterna och minska omkostnaderna, ett arbete som vi nått ganska långt med. Nu har vi återigen fullbelagt och är nästan i balans. Men det är ingen hemlighet att vi i dagsläget har skulder på 37 miljoner kronor till Handelsbanken och betalar 7,25 procent i ränta, säger Anders Fritzell, ledamot i Gotlands sjukhems styrelse.
För ett år sedan beviljades ett lån på tre miljoner kronor för att avstyra den mest akuta krisen.
– Våra skulder har växt, samtidigt som vi behöver göra investeringar i verksamheten för att trygga den framåt. Det är pengar som vi helt enkelt inte har. Alltså: Om vi ska kunna överleva på lång sikt behöver vi få in en finansiär med muskler, säger Anders Fritzell.
Sonderingarna började redan 2022. Diskussionerna ska ha förts med flera aktörer. På en presskonferens under måndagen meddelade man alltså att valet föll på Visby stift, som i sinom tid kommer att köpa och bli huvudman för äldreboendet.
– Det här känns helt naturligt för oss. Gotlands sjukhem har varit nära knutet till Visby stift och domkapitlet ända sedan starten. Det är också ett sätt för stiftet att synas och verka för att det gotländska samhället utvecklas i en god riktning, säger biskop Erik Eckerdal.
Hur ser då dessa historiska band ut? Enligt stadgarna ska domkapitlet utse flera ledamöter i Gotland sjukhems styrelse, och det är också domkapitlet som beslutar om eventuell ansvarsfrihet. Enligt stadgarna ska dessutom ordförandeposten innehas av öns biskop; en omständighet som det finns skäl att återkomma till.
Anders Fritzell understryker att verksamheten kommer att drivas vidare i samma anda, trots att man byter huvudman.
– Vi har våra stadgar att följa. Gotlands sjukhem måste drivas enligt prinsessan Eugénies vilja, det är inget vi kan eller vill tumma på. Vi kommer bara att göra det i en annan juridisk form.
Ett nytt driftbolag, som kommer att ha så kallad särskild vinstutdelningsbegränsning, ska bildas för ändamålet. Några uppsägningar är det inte tal om. I den nya styrelsen ska tre ledamöter utses av Gotlands sjukhem – som alltså kommer ett leva vidare som stiftelse.
– Vi är helt övertygade om att Visby stift kommer att sköta det här galant, men det känns ändå viktigt att stiftelsen har insyn i bolaget och kan se att allt går till som vi kommit överens om, säger Anders Fritzell.
Som biskop blir Erik Eckerdal ordförande för såväl stiftelsen som det nya driftbolaget.
Du sitter ju lite på dubbla stolar här. Du är både köpare och säljare, kan man säga.
– Frågan är relevant. För att undvika det som kan uppfattas som jävsituationer har jag och de andra ledamöterna från Visby stift inte deltagit i förhandlingar och beslut kopplade till det här ärendet, säger biskopen.
Anders Fritzell fyller i:
– Jag är själv jurist i grunden, och jag tycker inte att det här kan anses vara jäv. Vi har ändå garderat oss på det vis som Erik beskriver. Det ska också tilläggas att vi fört samtal med flera aktörer, inte bara kyrkan. Men i slutändan var Visby stift, med sin starka förankring på Gotland och sitt ideella intresse, det bästa alternativet. Vår ledstjärna är att Gotlands sjukhem ska fortsätta att drivas som prinsessan Eugénie föreskrev i stadgarna, och då är Visby stift mest lämpade för uppgiften.
Om allt går som planerat kommer Visby stift att överta driften vid årsskiftet, men för att det ska ske måste beslutet godkännas av stiftsfullmäktige, Region Gotland och Ivo.
Vad blir det för prislapp?
– Siffran är konfidentiell. Men vi kan säga så här: Köpeskillingen ska täcka alla våra skulder och så ska vi har ett ordentligt överskott, och det är pengar som går rakt in i Gotlands sjukhems verksamhet, säger Anders Fritzell.