– Det är förknippat med så mycket skam. Ibland känner inte ens den rådsökandes partner till skulderna. Man skäms över att som vuxen människa inte ha koll på sin ekonomi, säger Christer Lindström.
Född och uppvuxen i Visby flyttade han i vintras tillbaka till Gotland efter flera decennier på fastlandet. De senaste 16 åren har han arbetat som budget- och skuldrådgivare i Österåkers kommun, norr om Stockholm. I samband med flytten började han i samma roll här, som en av två rådgivare på Region Gotland.
Alla svenska kommuner är enligt socialtjänstlagen skyldiga att erbjuda alla sina medborgare sådan rådgivning gratis. Såväl en kraftigt skuldsatt person som någon som känner oro för privatekonomin kan få hjälp utifrån just sina förutsättningar.
– Vi stärker och stöttar personer i att få kontroll över ekonomin igen. Många som har fått en betalningsanmärkning eller stora skulder tror att livet är över. Att de exempelvis aldrig kommer att kunna få en lägenhet, vilket ju inte alls behöver stämma, säger Christer Lindström och fortsätter:
– Då hjälper vi dem att få överblick och kunna prioritera vad de faktiskt vill – och kan – lägga pengar på.
Det är ett arbete som kräver förmågan att nå fram till den som söker hjälp.
– För mig är det inte svårt att sätta upp en budget åt någon. Utmaningen ligger i att personen också ska känna att den både kan och vill följa budgeten, säger Christer Lindström.
Han betonar att de som rådgivare inte tar över privatekonomin för den som söker hjälp – det får de inte heller enligt lag. Det handlar i stället om stöttning. Christer Lindström och hans kollega har också tystnadsplikt.
– Vi ägnar oss inte åt myndighetsutövning. Allt är frivilligt, säger han.
LISTA: Mest skuldsatta personerna på Gotland • Ansökte om skuldsanering – så gick det
Med stigande mat- och elpriser och en osäker världsekonomi tycker Christer Lindström att fler borde skaffa sig en uppfattning om vad de lägger pengar på – genom att exempelvis föra kassabok under en vanlig månad och se över sina autogirobetalningar. Och han framhäver att alla som känner oro för ekonomin kan ta kontakt med honom och hans kollega.
– Många kommer till oss när det redan är illa ställt. Vi vill ju kunna hjälpa till innan dess, säger Christer Lindström.
Han berättar att det främst är personer i medelåldern som tar kontakt med honom och hans kollega, men att det också söker sig både äldre och yngre personer till dem. Enligt honom har sättet vi spenderar pengar på förändrats genom åren.
– För 30 år sedan bestod kanske de fasta utgifterna av hyra och el. I dag köper vi mycket mer i form av prenumerationer som betalas månadsvis – exempelvis gymkort eller appar, säger Christer Lindström och fortsätter:
– Många har också dolda kostnader som de inte tänker på. För den som bor i hus kan det till exempel vara VA-avgiften och sophämtning.
Oro över privatekonomi kan leda till såväl psykisk ohälsa som annat personligt lidande. Enligt Konsumentverket kostar överskuldsättning också samhället cirka 30–50 miljarder kronor årligen.
Under sina år i Österåker kunde Christer Lindström följa rådsökande personer under flera års tid, på deras väg mot en stabil ekonomi. Något som enligt honom är den största behållningen med arbetet.
– De som blir skuldfria reser sig både mentalt och fysiskt. Man kan faktiskt se hur de blir rakare i ryggen. Det är så coolt.