Beslutet att återkalla läkaren Staffan Bergströms legitimation efter fallet med en döende ALS-patient är felaktigt och orimligt. Det menar 24 av landets mest erfarna medicinska professorer, bland dem kända namn som Agnes Wold, Johnny Ludvigsson och Johan von Schreeb, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.
– Jag tycker att det är helt sjukt. Staffan Bergström är en legendar, det finns få läkare som har räddat så många liv som han. Han har alltid ställt upp modigt för världens kvinnors hälsa, säger Agnes Wold, professor och debattör på Göteborgs universitet.
Det var i juli 2020 som Staffan Bergström hjälpte en svårt sjuk, döende ALS-patient, att avsluta sitt liv med läkemedel som den sjuke patienten själv intog. Patienten hade då vägrat behandling på sjukhus och fått medgivande att få dödshjälp i Schweiz, när flygförbindelserna ställdes in på grund av pandemin.
Den ALS-sjuka valde då att ta emot hjälp från Staffan Bergström, hjälp som även de anhöriga hade gett sitt medgivande till. Dödshjälpen orsakade enorm debatt i media och polisanmäldes av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Ingen, inte ens IVO, kan tro att Staffan Bergström går omkring och tar livet av folk som vill leva. Här har han hjälpt en patient som uttryckt att han vill slippa ångest och lidande. Är inte det vad en läkare ska göra? Jag tror att alla förstår att han handlat med medlidande om patienten, säger Agnes Wold.
IVO:s polisanmälan lades ner, men Socialstyrelsen beslutade nyligen att beröva Staffan Bergström den läkarlegitimation som han haft sedan mer än 50 år.
– Det här är så otroligt, och ett hyckleri. En stor majoritet av svenska folket vill absolut att man ska kunna få avsluta sitt liv i slutet av livet om en svår sjukdom inte går att göra något åt. Medan man i andra länder har löst frågan har man i Sverige vägrat att ens utreda frågan, säger Agnes Wold.
Professorerna skriver att det inte kan vara acceptabel läkarestetik att överge en patient att möta en säker kvävningsdöd, och att det inte heller är straffbart i Sverige att assistera ett självmord.
För GA har Staffan Bergström berättat att han själv kommer att överklaga Socialstyrelsens beslut. Hans mål är att fallet ska tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen, och även i Europadomstolen, vilket Agnes Wold välkomnar:
– Det här är en demokratifråga, säger hon.