Destination Gotland har två så kallade LNG-fartyg, som drivs av flytande naturgas. Bytet har inneburit att de kunnat minska utsläppen av koldioxid. Men efter Rysslands invasion av Ukraina har priserna och tillgången på naturgas påverkats kraftigt. Bara hittills i år har priserna tiodubblats i jämförelse med året innan, uppger Destination Gotlands vd, Marcus Risberg.
Därför har de nu bestämt att byta bränsle till gasoil, som är en motorbrännolja som främst är avsedd för marint bruk.
– Ambitionen har varit att undvika rysk energi i den mån det är möjligt och samtidigt köra så miljöeffektivt vi kan. Men med de stora utmaningar som bränslemarknaden nu står inför har vi behövt titta på alla alternativ för att säkra tillgången för Gotlandstrafiken. Bytet till gasoil ska ses som en kortsiktig lösning och på lång sikt ser vi framför oss att kunna återgå till naturgas och biogas, säger Marcus Risberg, i ett pressmeddelande.
Även om utsläppen från Gotlandstrafiken förväntas att öka i och med bränslebytet, så ligger Destination Gotlands klimatfärdplan fast, menar vd:n.
– Det här är ju ett tillfälligt byte av delar av vårt drivmedel. Men vi har samma långsiktiga målsättning med minskning av koldioxid på 70 procent till 2030 och att vi ska vara helt fossilfria 2045, säger han.
Vad får det för omedelbar miljöpåverkan?
– Det får man vid tidpunkten för övergången. LNG ger upphov till ungefär 20 procent lägre koldioxidutsläpp än vad gasoil ger. Så naturligtvis ger det ett lite högre klimatavtryck för varje enhet gasoil vi använder istället för LNG.
Bolaget poängterar även att det tillfälliga bränslebytet har föregåtts av en dialog med Trafikverket. Enligt Destination Gotland kommer biljettpriserna inte att påverkas vid skiftet till gasoil.
– Destination Gotland har ett ansvar att begränsa effekten av den extrema bränsleprisökningen på biljettpriserna och för att upprätthålla landsvägen till Gotland. Minskar vår kostnadsbas genom ett drivmedelsbyte så minskar ju sannolikheten för att vi måste höja biljettpriserna, säger Marcus Risberg, som tidigare sagt till GT att de kan tvingas höja biljettpriserna på färjorna om rådande situation fortsätter.
Bränsleskiftet kommer att ske från och med i mitten av maj.