Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) meddelade på onsdagen att regeringen skjuter till 33 miljoner i höstbudgeten för att lindra prisökningen på biljetter och frakt till och från Gotland.
Destination Gotlands vd Marcus Risberg vågar inte ta ut något i förskott, eftersom det statliga stödet först måste godkännas av EU. Men han ger uttryck för en försiktig optimism.
– Vi har kunnat sänka priserna i två omgångar under våren. Förutsatt att det här passerar EU-kommissionen ger det oss möjligheten att sänka biljettpriserna ytterligare, säger han.
Han tillägger att mycket än så länge är oklart och att detaljerna kring miljonerna kommer klarna framöver i dialog med regeringskansliet.
Lokalpolitikerna är däremot inte bara nöjda.
– Tyvärr reagerar regeringen för sent och det är för lite pengar, säger oppositionsregionrådet Eva Nypelius (C) i en kommentar.
Centerpartiet menar att det viktigaste är en långsiktig plan för hur rimliga priser ska kunna garanteras. Då duger inte "ett engångsstöd för ett kvartal", resonerar de och får medhåll från regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S):
– Vi har krävt kompensation som garanterar rimliga priser fram till nästa avtal 2027, så dagens besked väcker förstås frågor kring framtiden. Gotland och gotlänningar behöver se åtgärder som bidrar till lägre priser ända fram till att det nya färjetrafikavtalet träder i kraft, säger hon i ett pressmeddelande.
Även 2022 öronmärktes pengar i höstbudgeten för att täcka upp för ökade bränslekostnader i Gotlandstrafiken. Då rörde det sig om 200 miljoner kronor. Enligt Marcus Risberg ska man inte blanda ihop dessa pengahögar.
– Det är helt olika pengar. Då var det ett anslag till Trafikverket för att de skulle klara av sina ökade kostnader för upphandlad trafik. Jag vågar inte säga att stödet som annonserades i dag är helt unikt historiskt, men det är inte något vi sett på senare år, säger han.
Hur långt räcker 33 miljoner?
– Det är väldigt svårt att säga innan vi vet detaljerna och jag avhåller mig gärna från spekulationer. Men om man ser på de totala intäkterna för biljetter, för gotlänningar, besökare, frakten och privata fordon, så motsvarar de 33 miljonerna ungefär 3–3,5 procent av den totala kakan, säger Marcus Risberg.