Extramiljoner till Gotlandstrafiken – om EU säger ja

I förslaget till höständringsbudgeten för 2023 finns 33 extramiljoner till färjorna, för att ytterligare prisökningar ska kunna undvikas.

Andreas Carlson, infrastrukturminister, under ett besök på Gotland.

Andreas Carlson, infrastrukturminister, under ett besök på Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-09-13 11:28

Under 2022 sköt regeringen till 200 miljoner kronor till Gotlandstrafiken, utöver det upphandlade årsbeloppet, varav 151 miljoner utnyttjades.

Ett liknande beslut om 50 miljoner har redan fattats för 2023; men hur mycket av detta som verkligen behövs avgörs av kostnadsutvecklingen på framförallt bränsle.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) sade tidigare i år – efter Destination Gotlands chockhöjning av biljettpriset – att det inte skulle bli några ytterligare tillskott.

Men nu har regeringen ändrat sig, med hänvisning till att "rådande ekonomiska och geopolitiska situation i kombination med ökad inflation har bidragit till att lyfta frakt- och biljettpriserna för färjetrafiken till och från Gotland till allt högre nivåer".

33 extramiljoner finns nu med i förslaget till höständringsbudgeten – och dessa ska betalas ut oavsett hur bränslepriserna ter sig.

– Detaljerna kring utformningen får vi återkomma till, men hela idén är att underlätta biljettpriserna. Det här är ett viktigt besked inför höstbudgeten, säger Andreas Carlson till Helagotland.

Huruvida det leder till sänkta priser, i jämförelse med dagens nivå, förblir oklart. Som förslaget har formulerats ska det snarare ge "bättre förutsättningar att begränsa eller undvika ytterligare prishöjningar för färjeresenärer".

Budgeten måste alltjämt godkännas av regeringen – och själva tillskottet blir dessutom en EU-fråga:

– EU måste godkänna med tanke på statsstödsreglerna, förklarar Andreas Carlson.

Destination Gotland får ytterligare ett tillskott, ämnat att hålla nere biljettpriserna.
Destination Gotland får ytterligare ett tillskott, ämnat att hålla nere biljettpriserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!