Destination Gotland om rapporten: "Lite förvånande"

Destination Gotlands vd Marcus Risberg säger att han är förvånad över att Trafikverket så tydligt förespråkar statligt ägda färjor och upphandlad drift.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg hade förväntat sig att Trafikverkets rapport om Gotlandstrafikens framtid skulle vara mer framåtlutad när det gäler miljö och klimat.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg hade förväntat sig att Trafikverkets rapport om Gotlandstrafikens framtid skulle vara mer framåtlutad när det gäler miljö och klimat.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-09-15 18:20

På onsdagen presenterade Trafikverket hur man anser att Gotlandstrafiken ska bedrivas i framtiden, och den modell man förespråkar är statligt ägda färjor och upphandlad drift. Destination Gotlands vd Marcus Risberg har skummat igenom Trafikverkets omfattande rapport, och säger att han är överraskad över myndighetens slutsats.

– Jag tycker att det är lite förvånande att Trafikverket så tydligt förespråkar en statlig modell när man i rapporten belyser de betydande ekonomiska riskerna och samtidigt inte lyckas kombinera kriterierna miljönytta, servicegrad och kostnad, som är viktiga delar i hur trafiken ska bedrivas, säger han.

Kan du utveckla vad du menar med att man inte lyckas balansera miljönytta, servicegrad och kostnad?

– Vi måste ha tid på oss att gå igenom rapporten i detalj för att kunna ge en djuplodande analys, men i de förslag på trafikeringsmodeller som finns i rapporten så måste man alltid ge avkall på något av dessa kriterier, medan vi anser att fokuset bör vara på hur man löser helheten. Den nöten har inte Trafikverket lyckats knäcka, medan vår uppfattning är att vi eller en annan kommersiell aktör kan göra det på ett bättre sätt.

När det gäller det faktum att längre överfartstider nämns som ett sätt att minska energiförbrukningen, och på så sätt minska utsläppen så säger Marcus Risberg att det är en komplex fråga som inte ska underskattas. Han anser dock att rapporten överlag har fel fokus när det gäller klimatfrågan.

– Jag kan generellt tycka att det i rapporten är väldigt mycket fokus på ekonomi och kostnad. Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara lite mer framåtlutat när det gäller miljö och klimat.

Trafikverket konstaterar i sin rapport att det dröjer minst till år 2033 innan en modell med statligt ägda färjor och upphandlad trafik kan vara igång. Marcus Risberg säger att det ligger så långt in i framtiden att han inte i dagsläget kan kommentera hur en sådan lösning skulle påverka Destination Gotland som bolag.

– I nuläget ser vi fram emot att upprätthålla och utveckla vår trafik under innevarande avtalsperiod, och även bortom det. Det är tydligt i den initiala analysen av rapporten att oavsett vad man ämnar utreda för lösning så kommer det ske en sammanhållen upphandling innan dess, och det är det vi fokuserar på just nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!