Detaljen på skyltarna i nya korsningen

Den omdebatterade korsningen vid Gutevägen och Söderväg har fått nya skyltar. Här har Herr Gårman fått sällskap av Fru Gårman.

”Jag tycker att man ska försöka vara jämlik och därför har vi valt att sätta upp även ”Fru Gårman”-skyltar”, säger Björn Rabenius, chef vid Region Gotlands park- och trafikavdelning.

”Jag tycker att man ska försöka vara jämlik och därför har vi valt att sätta upp även ”Fru Gårman”-skyltar”, säger Björn Rabenius, chef vid Region Gotlands park- och trafikavdelning.

Foto: Vilhelm Ericson

Gotland2023-10-02 05:00

Skyltarna som sitter uppe i anslutning till övergångsställen har sedan länge utgjorts av en man som korsar vägen, ibland kallad Herr Gårman. Men sedan 2009 finns även en kvinnlig variant av skylten med längre hår och kjol – Fru Gårman som numera även syns i den omdebatterade korsningen Gutevägen/Söderväg. 

Björn Rabenius, chef vid Region Gotlands park- och trafikavdelning, berättar att tanken bakom skyltarna från början var en jämlikhetssatsning från Transportstyrelsen. 

– Jag känner inte till någon policy hos oss som säger att det ska vara varannan skylt, men Fru Gårman är lika rätt som Herr Gårman. Jag tycker att man ska försöka vara jämlik och därför har vi valt att sätta upp även Fru Gårman-skyltar, säger han. 

undefined
Korsningen Gutevägen/Söderväg är en av platserna på Gotland där Fru Gårman går att finna.

Hur många skyltar som finns sedan tidigare på Gotland har regionen ingen vetskap om. Jonathan Berényi, trafikingenjör skriver i ett mejl att man beställer båda sorter. 

– Vi har fru Gårman uppsatt på flera ställen men vi har inga siffror på det. Gissningsvis finns en övervikt till Herr Gårmans fördel men i takt med att fler vägmärken byts ut lär vi se en jämnare fördelning, skriver han. 

När Helagotland 2016 skrev om Fru Gårmans vara eller icke vara på ön meddelade regionen dock att det inte var aktuellt med motiveringen: 

"Vi anser här på Region Gotland att det är en felaktig bild att kvinnor ska förväntas bära kjol. Därmed anser vi att den ”Herr” gårman som redan sitter uppe och sätts upp är korrekt ur ett genusperspektiv, då det framställer både kvinnor, män och hen". 

Björn Rabenius säger att han kan förstå tänket bakom regionens tidigare hållning i frågan. 

– Om de har kjol eller inte kan man ju tycka vad man vill om och det kan ju vara en debattfråga i sig. Men jag har hittills bara jobbat med det ur perspektivet att få in båda könen i diskussionen. Sedan får vi se om det kommer en skylt med ett tredje kön, men det är bortom vår kontroll på Region Gotland. 

Fru Gårman väntas också bli en allt vanligare syn framöver, förklarar Björn Rabenius. 

– Vi kommer att göra avvägningar i framtiden när vi byter ut gamla skyltar och bygger nya saker, för vi ska sträva efter jämlikhet som man bör i en demokratisk verksamhet som vi är. Men vi kommer inte att byta ut skyltar bara för sakens skull, säger han.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!