På grund av höjda bränslepriser har Destination Gotland beslutat att höja biljettpriserna med 30 procent. De nya priserna gäller från den 12 januari.
Enligt bolaget har kostnaderna för sjöfartens bränsle, både flytande naturgas (LNG) och gasoil (MGO) blivit mångdubbelt högre än vad som tidigare uppfattats som ”ett relativt stabilt normalläge”. Av den anledningen har bolaget behövt justera biljettpriserna för att delvis täcka de ökade kostnaderna.
Kompenseras redan för höjda kostnader
Destination Gotland får varje år cirka 500 miljoner kronor i stöd av Trafikverket, och sedan tidigare kompenseras redan en del av kostnadsökningarna för drivmedel genom avtalet. I avtalet som sträcker sig fån 1 februari 2017 till och med 31 januari 2027 framgår även att Destination Gotland behåller passagerarintäkterna tillsammans med en fast ersättning från Trafikverket för att utföra trafiken.
Exakt hur dyra biljetterna blir går inte att säga i nuläget, eftersom Destination Gotland inte har lagt ut några resor efter den 11 januari. Men med nuvarande prissättning kostar det billigaste biljettalternativet (ej ombokningsbart) och billigaste platsen (aktersalong) 1 978 kronor för två vuxna, som är folkbokförda på Gotland, med två barn och bil. Med en 30 procentig ökning kommer samma alternativ att kosta 2 571 kronor.
I GA:s artikelserie från 2017 frågade man sig var alla miljarder tog vägen. Nuvarande avtal ger bolaget cirka 1,5 miljoner kronor per dag i stöd från Trafikverket. Och för år 2016 hade Gotlandsbolagets koncern intäkter på över två miljarder och en vinst på 438 miljoner.
– Vi har gjort vårt yttersta för att begränsa prishöjningen för resenärer och fraktkunder. Under året har vi delvis absorberat de ökade bränslekostnaderna genom ett successivt byte av bränsle från naturgas till gasoil. Dessvärre har nu kostnadsökningarna för samtliga bränslen skapat en situation där vi också behöver justera biljettpriserna, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.
– Det är såklart inget roligt besked att behöva öka priserna, och jag har full förståelse för att många kommer känna av de nya biljettpriserna. Det är också därför vi introducerar en uppdaterad dynamisk prismodell för samtliga resenärer, som ger flexibilitet och möjlighet även för gotländska resenärer att hitta olika priser beroende på när man vill resa och hur god framförhållning man har, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.
”Prishöjningen är betydande”
I ett pressmeddelande skriver bolaget att naturgaspriserna började stiga kraftigt redan 2021. Fram till 2021 hade dock bolaget säkrat oljepriset för 10 500 ton per år med så kallade råvaruterminer. Under 2017 låg oljeprisernas dessutom emellanåt 25 procent lägre än de beräkningar som gjorts i upphandlingen.
”Den rådande ekonomiska och geopolitiska situationen gör att bedömningen kring bränslepriser har förändrats, och mycket pekar fortsatt på att marknaden kommer vara både volatil och osäker. I kombination med den ökade inflationen, har Destination Gotland, i enlighet med avtalet med Trafikverket, fattat beslut om att genomföra en justering av biljettpriserna om cirka 30 procent. Prishöjningen är betydande, men i relation till bränsleprisernas stora kostnadsökning är den begränsad.”
Redan i våras bytte Destination Gotland bränsle från naturgas till det mindre miljövänliga bränslet gasoil. Detta på grund av att priserna på naturgas skenat efter Ukrainakrigets start. Enligt Trafikverket är läget exceptionellt, inte minst på naturgassidan där prisökningar skett med flera hundra procent.
Även om utsläppen från Gotlandstrafiken förväntades öka i och med bränslebytet i våras, så sade vd Marcus Risberg då att Destination Gotlands klimatfärdplan står fast:
– Det här är ju ett tillfälligt byte av delar av vårt drivmedel. Men vi har samma långsiktiga målsättning med minskning av koldioxid på 70 procent till 2030 och att vi ska vara helt fossilfria 2045, sade han i maj.
Svårare att nå klimatmålen
Nu har bränslepriserna ökat inte bara på naturgassidan. Och färjorna går att driva både på flera olika drivmedel, även om de billigare alternativen gör det betydligt svårare att uppnå klimatmålen.
I Trafikverkets analys av alternativa modeller för färjetrafik till Gotland, där man utredde statens möjlighet att överta färjetrafiken, skrev bolaget i remissvar till infrastrukturdepartementet:
”När det kommer till finansieringen av sjöfartens omställning framgår det i rapporten att staten inte kommer ta på sig ansvaret för att finansiera den nödvändiga omställningen: ”Om statens kostnader inte får öka, och om Gotlandstrafiken samtidigt ska nå fossilfrihet, behöver energianvändningen minska och/eller biljettpriser och godsavgifter öka. Rederi AB Gotland är av uppfattningen att kostnaderna inte behöver öka för att ställa om till en hållbar och säker överfart. Lika övertygade är vi om att de tre intressena miljö, kostnad och servicegrad går att kombinera – tvärtemot Trafikverkets uppfattning”.