Dryckesproducenterna går samman – åker till jättemässan

Öns bryggerier, destillerier och vingårdar är många och verkar på en begränsad yta. Bittra rivaler? Inte alls. Nu går man samman för att öka intresset för lokala drycker.

Kalle Andersson, Nina Schultes, Truls Nanneson, Björn Jansson och Olof Eklind skålar i skumpa (från Gute vingård så klart) för att fira det nya samarbetet.

Kalle Andersson, Nina Schultes, Truls Nanneson, Björn Jansson och Olof Eklind skålar i skumpa (från Gute vingård så klart) för att fira det nya samarbetet.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2024-03-30 12:05

En efter en slår de sig ner runt det gula bordet, som i vanliga fall är reserverat för bygdens stammisar. Samlade inne på Snausarve bryggpub i Silte finns representanter för Burgsviks bryggeri, Boge bränneri, Gotland Spirits, Gotland Whisky, Gute vingård och Snausarve gårdsbryggeri.

Och här sitter ni. Ni är väl konkurrenter egentligen?

– Ja, men vi döljer vår avsky för varandra väl, säger Johan Johansson från Gotland Spirits, innan han ger ifrån sig ett bullrande spritbrännarskratt.

undefined
Olof Eklind, Nina Schultes, Johan Johansson, Jonas Gahm-Wesström, Kalle Andersson, Truls Nanneson och Björn Jansson skålar i skumpa (från Gute vingård så klart) för att fira det nya samarbet.

– Nä, korpulent kanske, men inte konkurrent. Jag och Johan startade ju ungefär samtidigt och det har känts helt naturligt för mig att ringa honom och bolla saker längs vägen, säger Truls Nanneson från Boge bränneri.

19-20 april åker nämnda dryckesproducenter – samt Hop Shed Brewery – till En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Mässan är Sveriges största inom branschen och man kommer att stå i en gemensam Gotlandsmonter.

Resan blir startskottet för ett utvidgat samarbete där man ska marknadsföra sig som en enhet och jobba för att stärka Gotlands varumärke som dryckesdestination.

undefined
En öl- och whiskymässa arrangeras på Svenska mässan i Göteborg och är branschens största mässa i landet. ”Väldigt bra att synas där”, säger Nina Schultes.

Men arbetat tillsammans har man alltså egentligen gjort sedan länge. Snausarve får till exempel hallon från Boge bränneri, som lagrar på fat från Gotland Whisky och gör ett öldestilat av öl från Burgsviks bryggeri och Snausarve, vars gin tillverkas av Gotland Spirits. Dessutom sambeställs och lånas det flaskor, fat och annan utrustning till höger och vänster.

Inom den gotländska dryckessvängen går – om bildspråket ursäktas – alla i säng med alla.

– Vi som kommer från craftbeer-världen är väldigt vana vid det sättet att jobba. Man är polare som gör grejer ihop. Och då blir det helt naturligt att söka såna här samarbeten. Särskilt på Gotland. Här är samarbete en förutsättning för att man ska överleva, säger Kalle Andersson, Snausarve.

undefined
”Vi som kommer från craftbeer-världen är väldigt vana vid det sättet att jobba. Man är polare som gör grejer ihop”, säger Kalle Andersson, här med Truls Nanneson.

Gotlandsproducenternas medverkan på dryckesmässan i Göteborg kan tas som exempel.

– Det började med att Svenska dryckesmässor hörde av sig till mig för att kolla om jag ville komma igen. ”Ärligt talat vet jag inte om jag har råd”, svarade jag. ”I så fall måste jag kolla om det finns någon jag kan samåka med.” Varför drar ni inte ihop ett gäng från ön och har en egen Gotlandsmonter, så får ni ner kostnaderna och syns mer, föreslog de. Att vi inte tänkt på det. Självklart skulle vi göra så, säger Truls Nanneson.

Nina Schultes, Snausarve, betonar dock att det inte handlar om en förening eller ett formellt samarbete.

– Vi samarbetar för att vi är kollegor, kommer bra överens och uppfattar fördelar med att göra saker ihop för att locka folk till ön, säger hon.

undefined
Jonas Gahm-Wesström och Johan Johansson från Gotland Whisky respektive Gotland Spirits ser sig inte som konkurrenter. Mer som kollegor.

Om satsningen blir lyckad ser man dryckessafari, där man åker från producent till producent, och gemensamma temakvällar på olika krogar som en möjlig väg framåt.

På mässan riktar man sig så klart främst till en fastländsk publik, men samarbetet går lika mycket ut på att få gotlänningarna att dricka lokalt.

– Om man tittar på Systembolagets statistik är vi sämst på att köpa varor av lokala producenter. Jag tror vi att tar det där lite för givet. Det känns liksom mer exotisk att dricka något från Alvesta än från Alva, säger Truls Nanneson.

– Jag tror det har att göra med prislappen. Vi är lite dyrare och kan inte pressa priserna på samma sätt som de stora aktörerna, säger Nina Schultes.

undefined
Helagotland tittade förbi när dryckesproducenterna skulle planera sin medverkan under dryckesmässan i Göteborg i slutet av april.

Björn Jansson från Gute vingård bryter in med ett skräckexempel:

– En gång stod jag och pratade med en granne i Hablingbo. I augusti skulle hon åka ner till Frankrike för att skörda vindruvor, berättade hon. ”Jaha, men du har aldrig funderat på att vara med när vi skördar vindruvor på Näsudden i September?” Hon blev lite ställd av det. ”Jaha, gör ni det.” På vinfronten återstår mycket arbete för upp den medvetenheten bland folk, säger han.

– Visst, vi kunde blir bättre på det där. Samtidigt tycker jag mig märka att det finns en oerhörd stolthet ute i socknarna. Det stödet känner vi verkligen av i Burgsvik. Och det kommer nog stärkas ännu mer av det här samarbetet, säger Olof Eklind, Burgsviks bryggeri.

Gänget som ska åka till dryckesmässan i slutet av april är ingen sluten klubb, bör kanske förtydligas. Om någon dryckesproducent saknas i uppställningen beror det alltså inte på dold animositet.

– Nej, gud, alla får vara med! Just den här gången råkade det bli de här. Även producenter av alkoholfria produkter är välkomna. Jag menar, man måste inte bli full. Även om det är bra, säger Truls Nanneson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!