Efter GT:s artikel om ett gotländskt par som blivit offer i en stor bedrägerihärva kontaktades redaktionen av ännu ett gotländskt par som även de utsatts för bedrägeri i form av så kallad vishing. Nu har de anmält Länsförsäkringar bank till allmänna reklamationsnämnden (ARN).
Som nyblivna gotlänningar och nyblivna kunder hos Länsförsäkringar Gotland blev de en dag i somras kontaktade från personer som sade sig ringa från Länsförsäkringars säkerhetsavdelning. I en insändare till GT skriver de:
"Bedragaren sade sig ringa från Länsförsäkringar Banks säkerhetsavdelning och ville hjälpa oss stoppa transaktioner som pågick på våra konton. I det läget blir man väldigt skärrad och lyssnar på- och utför deras råd."
Så sent som i höstas fastställde Högsta domstolen i en vägledande dom att banken skulle återbetala en man trots att han varit grovt oaktsam och lämnat ut koder till bankdosan. En dom som innebär att tiotusentals bedragna kan få tillbaka sina pengar. Även ARN har gått ut med nya rekommendationer för banker vars kunder lurats av bedragare, något som grundar sig i tidigare nämnda dom i Högsta domstolen. Tidigare har ARN:s bedömningar i liknande ärenden nästan uteslutande landat i att konsumenten betett sig "särskilt klandervärt" och att konsumenten därför själv fått bära hela förlusten. Men inte längre alltså.
Mikael Swenson är bankchef vid Länsförsäkringar Gotland:
– Jag är inte insatt i det specifika ärendet och kan inte heller uttala mig om sådana, men den normala gången är att vända sig till ARN om man inte är nöjd med det beslut som banken gett. Vi får in ganska många omprövningar, och har man fått ett beslut tidigare där vi sagt nej och där även ARN sagt nej så har vi till kunderna sagt att med den nya domen kan det vara läge att be om en omprövning, säger han.
Lokalt får de inte in jättemånga ärenden, men totalt i banken blir det flera ärenden i veckan.
Hur många bedrägerier får ni hantera lokalt här på Gotland?
– Det enkla svaret är för många. Exakt hur många har jag inte riktigt koll på men det är ju något varje vecka. Sen går det lite i skov.
Han tycker dock att den nya domen i Högsta domstolen inte är helt tydlig. Tidigare har man sagt att om du som kund lämnar ut dina inloggningsuppgifter eller koder så är det anse som särskilt klandervärt.
– Nu hamnar hela bevisbördan på oss, och jag tycker inte det framgår helt tydligt i domen vad som anses särskilt klandervärt om jag ska vara helt ärlig. Man måste verkligen ta individuell hänsyn och se exakt vad som hänt och vad som har sagts. Varje tillfälle är unikt.
Kan det vara så att bankerna nu klassar allt som särskilt klandervärt för att slippa betala?
– Efter domen hamnar allt i en annan dager, så är det. I vissa fall finns det praxis som innebär att vi vet att vi kommer få betala tillbaka allt minus självrisken på 12 000, och då är det ju bara att följa.
Samtidigt är det svårt eftersom många, inte bara den äldre befolkningen, är vana vid att behöva använda till exempel bank-id för att legitimera sig vid kontakt med bank eller myndigheter.
– Ja så är det ju, och då är det när kunden ringer in till myndigheten eller till oss. Men i nästan 100 procent av bedrägerifallen så handlar det om att kunden har blivit uppringd. Vi ringer aldrig till kunder och ber dem logga in. Om någon ringer dig och ber dig logga in så ta namnet och be att få ringa upp. Men vi är nog vid en brytpunkt nu, och det tråkiga är att det slår mot kunderna och det kommer nog bli krångligare. Hd-domen kommer nog stöpa om branschen. Som det är nu får vi ta mycket av förslusterna, och det är ju inte hållbart över tid. Förhoppningsvis blir det bättre säkerhet i framtiden.
Vad skulle du vilja säga till det här paret som är ledsna över att ni inte tar mer ansvar?
– Jag förstår att de är ledsna och har full respekt för det. Jag vet att våra rådgivare sitter i ganska många samtal angående det här, och jag upplever att vi är välvilligt inställda till att hjälpa.
Under 2022 ökade antalet anmälda bankbedrägerier kraftigt. Rent monetärt handlar det om bedrägerier på närmare 176 miljoner kronor bara i fjol. Polisen satsar därför på en informationskampanj där alla över 70 år i Stockholm och på Gotland snart får ett vykort i postlådan med information som förhoppningsvis ska stärka möjligheten att skydda sig.