– Birka kommer att samarbeta med DG och dela många funktioner, säger vd:n Håkan Johansson.
Tanken är att rutten ska gå från Stockholm, via Mariehamn till Visby och sedan vända och gå tillbaka samma väg, alltså från Visby via Mariehamn med Stockholm som slutdestination.
– Som besökare skulle man kunna ta kryssningsfartyget via Mariehamn till Visby och få en upplevelseresa och sedan resa hem med Destination Gotland, eller tvärtom, säger Håkan Johansson.
Kryssningstrafik är en betydligt personalintensivare verksamhet än Gotlandstrafiken och nyförvärvet kommer innebära en hel del nya jobb.
–Det rör sig om ett par hundra nya arbetstillfällen, säger Håkan Johansson och förklarar varför:
– Det handlar väldigt mycket om att skapa upplevelser ombord, som mat och underhållning. Den verksamheten behöver mer personal än den typ av verksamhet som vi bedriver med Destination Gotland.
M/S Birka, som saknar bildäck, kan ta 1 800 passagerare.
– Vi tror att den här verksamheten ska kunna bli lönsam och ser det som ett komplement till Destination Gotlands verksamhet. Det är ett komplement men varje verksamhet ska kunna bära sina kostnader och vara lönsam, säger Håkan Johansson.
I förra veckan kom Gotlandsbolagets bokslutskommuniké. Där beskrev Håkan Johansson 2022 som ett "utmanande år". Gotlandsbolaget hade visserligen stora intäkter, bland annat reavinster på närmare 520 miljoner kronor från flera fartygsförsäljningar, men kostnaderna var ännu större.
Köpet av M/S Birka Stockholm gick på cirka 430 miljoner kronor. Men att köpet av kryssningsfartyget skulle komma olägligt när Region Gotland samtidigt begärt statliga pengar för att subventionera Gotlandstrafiken, håller Håkan Johansson inte med om.
– Vi tror ju att ju mer vi utvecklar Gotland som besöksmål desto bättre bas har vi för att bedriva Gotlandstrafiken effektivt, säger han.
Stigande bränslepriser hade stor påverkan på bolagets ekonomi 2022 och Destination Gotland gjorde ett tillfälligt bränslebyte från LNG till gasoil, för att stävja kostnaderna. Något Håkan Johansson konstaterade kommer att ge "ett hack i vår klimatfärdplan".
Även M/S Birka går på gasoil.
– Det är gasoil och den är inte kompatibel med LNG, men vi har en väldigt ambitiös klimatfärdplan och tittar på möjligheter att minska utsläppen, säger Håkan Johansson.
En stor skillnad mellan Birka och fartygen som kör Gotlandstrafiken är hastigheten. Medan Gotlandsbåtarnas servicefart ligger på 28,5 knop, ligger Birkas på runt 20 knop.
– Det är en ganska mycket lägre hastighet, men det är en helt annan produkt. Det handlar om en upplevelseresa och inte att så snabbt som möjligt ta sig från punkt a till punkt b. Lägre fart innebär också ett lägre energibehov, säger Håkan Johansson.
Att ni nu ger er in i kryssningstrafiken, är det ett steg bort från Gotlandstrafiken?
– Nej, verkligen inte. Vi är lika engagerade i Gotlandstrafiken som vi varit i 160 år.
Så Destination Gotland kommer att lägga ett anbud för nästa upphandlingsperiod, som gäller från 2027?
– Nu har jag inte underlaget ännu men självklart ser vi det som naturligt för oss att försöka vinna nytt förtroende för att bedriva Gotlandstrafiken, säger Håkan Johansson.