Efter knytblus-succén – hon tar med fika till Stockholm

För fem år sedan gjorde Anna-Malin Andersson succé med sin knytblusskulptur på Vårsalongen i Stockholm. Nu återvänder hon till Liljevalchs – med en hyllning till den svenska fikakulturen.

Anna-Malin Andersson bor i Visby och är verksam i Burgsvik.

Anna-Malin Andersson bor i Visby och är verksam i Burgsvik.

Foto: Privat

Gotland2024-01-31 19:05

Succé är förstås ett något utslitet ord i tidningsspalterna, men det som Anna-Malin Andersson fick uppleva på Liljevalchs konsthall 2019 kan inte beskrivas på något annat sätt. Den gotländska skulptörens knytblus i carraramarmor – en hommage till Sara Danius – var det första verket som såldes på utställningen och det har sedan dess ställts ut i flera nordiska länder.

undefined
Efter Vårsalongen 2019 har knytblusen ställts ut i Finland och på Island. Verket köptes av ett företag och ingår nu i dess konstsamling.

Bara att bli antagen till Vårsalongen i Stockholm är en bedrift – och nu har det hänt igen.

– Det känns superroligt och minst lika ärofyllt som första gången. Det var ovanligt många ansökningar i år, nästan 5 000, och att jag är en dem som valts ut känns helt galet, säger Anna-Malin Andersson, som bor i Visby och är verksam i Burgsvik.

Hon medverkar med en skulpturgrupp som fått namnet "Swedish fika". Det är ungefär vad det låter som: Ett fat i gotländsk kalksten och sju sorters kakor i sten på det.

– När jag gjorde knytblusen var jag inne i en samhällskommenterande fas. Efter det ville jag göra saker som var ... Kanske inte mer lättsamma, men i alla fall verk som är mer allmängiltiga, som alla kan förstå och ta till sig. Jag har jobbat som kallskänka, så det blev först en del mat, och eftersom jag älskar att baka blev det här en naturlig fortsättning, säger Anna-Malin Andersson.

undefined
"Swedish fika" är ett av verken som kan ses på Vårsalongen, som arrangerades första gången 1921 och därmed beskrivs som "landets äldsta obrutna utställningsformat".

Svensk fika är som bekant mer än förtäring; det är en symbol för landet vi lever i, understryker konstnären.

– Vi fikar på våra jobb, med våra vänner, med vår släkt. Det är samlingspunkt där vi möts över alla möjliga gränser, och knyter an till varandra.

Du är själv en fikande människa?

– Ja, det kan jag inte förneka. Min grej är tårtor, men om jag bakar kakor gillar jag att ... krångla till det. Om det blir schackrutor ska det helst vara fler rutor än vad som är brukligt. Så vill jag gärna det jag bakar ska vara färgglatt.

undefined
Anna-Malin Andersson bor i Visby och är verksam i Burgsvik.

Anna-Malin Andersson vågar inte riktigt hoppas på samma genomslag som förra gången.

– Men man vet aldrig. Förhoppningsvis kan det bli lite ringar på vattnet ändå.

Det blev väl rätt rejäla ringar efter knytblusen?

– När folk hör att jag är konstnär och vill veta om jag gjort något som de kan ha sett brukar bli: "Knytblusen, jaha, det var du?" Så ja, ringar på vattnet, det blev det, säger Anna-Malin Andersson.

Vårsalongen pågår 9 februari till och med 28 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!