Beslut om billigare skolmat skjuts på framtiden

Stigande priser på livsmedel kommer att spräcka budgeten för regionens måltidsavdelning, som under våren flaggat för nedskärningar på maten bland annat skolorna. Men regionstyrelsen kommer med lugnande besked.

Regionens måltidsverksamhet lagar dagligen 11 000 portioner till bland annat skolor och äldreboenden. Efter 2022 väntas verksamheten överskrida sin budget med drygt fem miljoner kronor.

Regionens måltidsverksamhet lagar dagligen 11 000 portioner till bland annat skolor och äldreboenden. Efter 2022 väntas verksamheten överskrida sin budget med drygt fem miljoner kronor.

Foto: Axel Hilleskog

Gotland2022-05-24 20:19

I början av maj rapporterade GT om kraftiga kostnadsökningar för Region Gotlands måltidsavdelning till följd av de stigande livsmedelspriserna under våren. Ökningen som skett sedan februari ser ut att fortsätta i oförminskad takt, enligt den senaste informationen från regionstyrelseförvaltningen som presenterades för politikerna i regionstyrelsen under tisdagen.

Enligt förvaltningen visar prognosen från och med maj troligtvis på ytterligare prishöjningar på cirka tio procent. Men den totala kostnadsökningen för 2022 beräknas fortfarande till drygt 5 miljoner kronor, enligt den prognos som fanns i april.

– Vi håller ännu på med ett avtal och för diskussioner med våra grossister, så vi vet inte var det kommer att landa än. Prognosen är oförändrad eftersom ökningen gäller maj månad, och det återstår många månader innan året är slut. Vi vet ju inte hur läget ser ut senare, men vi följer såklart utvecklingen, säger Peter Lindvall, regiondirektör.

När frågan behandlades i april kom regionstyrelsen fram till att menyer och recept skulle lämnas oförändrade tillsvidare. Precis som förvaltningen, gjorde man bedömningen att menyn som är satt flera månader i förväg ska gälla fortsatt. 

Samtidigt ligger orosmolnen kvar, och ingen vet hur länge de kan komma att stanna. I sin tjänsteskrivelse till regionstyrelsen har måltidschefen på förvaltningen lyft möjliga åtgärder för att minska kostnaderna om utvecklingen fortsätter. Det handlar exempelvis om fler sopp- och korvmåltider samt färre måltider med fet fisk. 

Men inte heller under tisdagen, när ärendet på nytt behandlades i regionstyrelsen, fattades det några drastiska beslut.

– Men frågan har väckt en debatt. Det är därför som jag den här gången vill markera att vi inte kommer att göra någon förändring nu, säger regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C).

Enligt regiondirektör Peter Lindvall ska kostnadsökningarna för de offentliga måltiderna lösas inom regionstyrelsens egna budget, där man vid årets slut förväntar sig ett plussaldo om drygt 10 miljoner kronor. 

Ett nytt beslut i ärendet kan komma som tidigast i september, när förvaltningen ger sin nästa lägesrapport. Om beslutet då skulle innebära förändringar skulle dessa i så fall träda i kraft som tidigast nästa vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!