På bara ett par dagar, i början av november, fick Gotland omkring två tredjedelar av hela månadens normalnederbörd. Vatten i källaren drabbade till exempel polishuset i Visby – men framförallt många privata fastigheter runt om på ön.
Enligt Länsförsäkringar Gotland, som har åtskilliga av öns hushåll som kunder, har man fått in 30 översvämningsärenden hittills i höst. Vilket faktiskt inte är någon ovanligt hög siffra för årstiden.
– Förra helgen ringde det vansinnigt mycket, men sett över hela hösten är antalet ungefär som det brukar vara. Dessutom är det väldigt olika grader av skador. De som möts av vatten i sin källare ringer oss ofta med lite panik i rösten, men det behöver inte vara så allvarligt som man först tror, berättar LF Gotlands byggskadereglerare Linda Mattsson.
Detta beror till stor del på hur källaren är inredd. Är det endast betong på golv och väggar har den kanske inte tagit så mycket skada alls – troligen är det nog en del fukt där även i vanliga fall.
– Är det däremot inrett som sovrum eller liknande, kan det finnas träreglar i innerväggarna som suger upp vatten och riskerar att bli förstörda. Men vi har bra utrustning för att suga ut fukt även ur dem faktiskt. Många tänker "åh nej, nu får vi riva ut hela huset", men så är det väldigt sällan. I vissa fall kan det vara något som måste bytas, när vattnet pumpats bort, och ibland får man ha avfuktare i några veckor. Värre än så behöver det inte vara.
Det här betyder inte nödvändigtvis att du helt slipper kostnader; att försäkringsbolaget "tar hela smällen".
I själva verket är det bara en minoritet av Gotlands försäkringskunder som får ersättning för renovering efter en översvämning.
Detta eftersom många hus och fastigheter är gamla och långt ifrån i toppskick. Livslängden för ett flertal byggdetaljer är omkring 30 år – sedan måste du fixa dem, för att behålla försäkringstäckningen.
– Det gäller vattenledningar i badrum, yttertak och även dräneringen. Det är dessutom upp till dig som kund att bevisa att livslängderna inte har överskridits, berättar Linda Mattsson.
Ändå blir det nästan aldrig konflikter kring det här, menar hon:
– Nej, är man bara tydlig och förklarar vad som gäller, så brukar det bli bra. Vi är ju måna om våra kunder och brukar snabbt rycka ut med pumpar och avfuktare. Dessutom kan vi betala om det blir någon följdskada uppe i huset, även om vi skulle bedöma själva källaren som för gammal.
Informerar ni alla kunder om vad som gäller?
– Vi erbjuder besiktning hos alla nyförsäkrade och ger råd kring hur man kan minska riskerna. Det handlar bland annat om att man inte ska ha alltför mycket i sin källare, att man gärna kan ha tillgång till en pump och att man kanske ska palla upp till exempel en tvättmaskin.
Till detta kommer alltså rekommendationer om att se över diverse byggdelar – inklusive fastighetens dräneringsystem. Det kan vara utdaterat, för dåligt gjort, eller i vissa fall helt obefintligt. Då kan ersättningen också utebli, eller åtminstone sättas ned.
En och annan fastighetsägare behöver nog ta sig en funderare kring de här sakerna. Inte minst eftersom att extrema väderförhållanden kommer bli vanligare i framtiden.
Och sådana hade vi inte ens den här hösten.
– Nej, vi slapp ju de riktiga skyfallen som slog till på andra håll. Det är dem som gör riktigt stor skada, poängterar Linda Mattsson.