Wisby ridklubb i Rävhagen har larmat om att verksamheten är i ett akut behov av pengar för att upprätthålla verksamheten och kunna fortsätta bedriva ridskola, vilket GT berättade om i torsdags. I en skrivelse till Region Gotland har man bett om extra stöd om 1,1 miljoner kronor.
Klubbens vice styrelseordförande Sylve Söderstrand har tittat på vad olika idrottsanläggningar på ön har tilldelats i så kallat LOK-stöd. Där drogs jämförelsen mellan ridklubben i Rävhagen och Visby ishall. Den senare får enligt jämförelsen ungefär tolv gånger mer pengar i stöd per år.
– Inget ont om hockeyn men enligt vår uträkning innebär det att LOK-kostnaden per timme är 7 265 kronor för Visby ishall medan ridklubben kostar 591 kronor timmen. Och då har vi inte ens en dusch i omklädningsrummet, sade Sylve Söderstrand.
Ridklubbens jämförelse har fått hockeyklubben Visby Roma att reagera. Sportchef André Lundholm tycker jämförelsen är illa.
– Det stora felet är att ridsporten jämför äpplen och päron. Visby ishall är likt Solbergabadet en kommunal anläggning, ishallen används av ishockeyn och konståkningen men i nästan lika stor utsträckning av skolor, fritidsverksamhet och allmänhetens åkning.
Det så kallade LOK-stödet tenderar att bli högre för lagsporter, poängterar André Lundholm.
– Vad gäller LOK-stödet så är självklart reglerna och fördelningsprincipen lika mellan alla idrotter. Alla LOK-stödsberättigade föreningar erhåller en fast summa för varje aktivitet och sedan utgår ett stöd för varje aktiv som deltar på aktiviteten. Ishockeyn har haft en stark utveckling vad gäller antalet utövare, vid varje ispass är det mellan 20 och 70 aktiva på isen, då blir också stödet högre än verksamheter som har färre aktiva.
Bo Ronsten vid RF-SISU Gotland har många års erfarenhet av att beräkna stöd till idrottsföreningar. Hans organisation jobbar för att främja, utveckla och samordna idrottsverksamhet på Gotland, och delar även ut vissa anslag till föreningar.
– Här jämför man fel saker. Ishallar och simhallar kostar betydligt mer än andra anläggningar. Det blir ganska irrelevant att jämföra LOK-stödet till ridsport med till exempel ishockey. Däremot kan man jämföra de som har föreningsdrivna anläggningar på Gotland i förhållande till hur stor aktiviteten är där.
– Men jag håller med Sylve Söderstrand om att det finns för lite pengar till föreningsdrivna anläggningar.
Wisby ridklubb är inte ensam i sitt fack om att ha lågt stöd, menar Ronsten.
– Vi har 106 föreningsdrivna anläggningar på Gotland, och av de får bara drygt 60 stöd. Vi har 40 anläggningar som inte får en krona i stöd. Vi vet om att det är alldeles för lite pengar i det systemet.
Även om debatt om stöden uppstått finns en god kontakt mellan Wisby ridklubb och Visby Roma, som nyttjar Visby ishall. Hockeyklubben har nämligen uppvaktat den nya styrelsen för ridklubben och frågat om det finns intresse för att göra om ishallen till ridanläggning, den dag då en ny ishall i Visby står klar. Både Sylve Söderstrand och André Lundholm hälsar att de har en samsyn.
– Vi hade ett positivt möte i torsdags där ridsporten ser stora möjligheter att ställa om ishallen till ridsportcenter den dag issporterna får en ny anläggning på Visborg. Det hade varit en toppenbra lösning för alla parter, säger André Lundholm.