I februari rapporterade Helagotland.se om att ett stort gotländskt byggföretag hade ålagts att betala över två miljoner kronor till Skatteverket. Summan utgjordes till största del av pengar som skulle ha betalats i arbetsgivaravgift för utländska anställda under tidigare år.
Utöver det kom även ett skattetillägg på cirka 270 000 kronor, eftersom Skatteverket menade att de obetalda arbetsgivaravgifterna inte var ”obetydliga belopp”.
Bolaget i fråga – Gotland venture AB – har nu försatts i konkurs. För gotlänningarna är företaget emellertid mer känt under namnet Visbygg. Enligt vd:n Martin Jansarve bytte man namn i höstas, efter att de hade fått besked om den kommande skattesmällen.
– Vi fick skattesmällen samtidigt som vi har fordringar på flera miljoner, från kunder som inte betalade. Det blev ohållbart till sist. Namnbytet var en försiktighetsåtgärd, för att kunna behålla varumärket Visbygg, säger han.
Bolaget hade redan i februari överklagat Skatteverkets besked till förvaltningsrätten, som ännu inte har fattat beslut i ärendet. Martin Jansarve menar därtill att man agerade i god tro när det gällde de utländska anställda.
– Vår redovisningsbyrå har också beklagat det som hände och medgett att de borde ha haft bättre koll.
Sedan den 20 april är alltså företaget försatt i konkurs. Martin Jansarve berättar att de senaste månaderna har varit tuffa.
– Det är fruktansvärt tungt. Det här bolaget har ju varit mitt skötebarn i mer än tio år. Men nu har jag kämpat för att avsluta det på ett så schysst sätt som möjligt gentemot de anställda och underleverantörer, säger Martin Jansarve.
Själva varumärket Visbygg har tagits över av en bekant till honom, som också verkar i byggbranschen på Gotland, berättar han.
– Alla anställda har också fått jobb där. Det känns skönt.
Det var tingsrätten i Stockholm som tog beslut om konkurs, eftersom bolaget har adress där. Till konkursförvaltare har advokaten Marika Rindborg Holmgren utsetts.
– Min uppgift är att så bra som möjligt tillvarata intresset hos dem som har fordringar gentemot bolaget och driva in de tillgångar som kan finnas. Ibland kan man ta beslut om att driva verksamheten vidare. Helt enkelt det som ger bäst utfall för fordringsägarnas intressen, säger hon.
Enligt Marika Rindborg Holmgren är namnbyten i stil med det Gotland venture genomförde inte ovanligt när ett bolag riskerar att gå i konkurs.
– Man vill skydda ett varumärke för att kunna jobba vidare med det framöver.
Martin Jansarve har berättat att du har sagt att ni konkursförvaltare ofta också får agera psykologer. Är det så?
– Ja, det kan vara en tuff tid i en människas liv. Det kan vara personer som kämpar på och driver företag på ett schysst sätt, men som av olika anledningar ändå inte får det att gå ihop. Då får man lyssna och stötta på bästa sätt.
Martin Jansarve berättar att han har tagit till sig konkursförvaltaren Leonardo Merinos ord från en intervju som Helagotland.se nyligen publicerade.
– Han pratade om att konkurser ibland uppfattas som något väldigt dramatiskt och skumt, men att det i stora delar av världen snarare ses som en ”bump in the road” och något som alla stora entreprenörer har varit med om någon gång, säger han och fortsätter:
– Som det är nu så känns allt jäkligt tufft. Men jag kämpar på för att göra rätt för mig och hoppas att det på lång sikt kommer något gott ur det här.