Vårdförbundet och SKR i nytt avtal

Det låsta läget mellan Vårdförbundet, SKR och Sobona har lättat – därmed blåses både strejk och övertidsblockad av. Det nya kollektivavtalet tecknades i slutet av juni och sträcker sig till nästa år.

Anna Olofsson, tillförordnad ordförande, och Maria Paul, tillförordnad vice ordförande, för Vårdförbundet Gotland.

Anna Olofsson, tillförordnad ordförande, och Maria Paul, tillförordnad vice ordförande, för Vårdförbundet Gotland.

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-07-12 05:45

I ett halvår har Vårdförbundet, SKR och Sobona försökt komma fram till ett nytt avtal sedan det förra sagts upp. Sedan april har Vårdförbundet vidtagit konfliktåtgärder i form av en övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Konflikten trappades senare upp och flera regioner tog ut sina medlemmar i strejk.

En av Vårdförbundets viktigaste frågor handlade om förkortad arbetstid.

– I dag är svensk hälso- och sjukvård i en kris. En tredjedel av våra medlemmar jobbar deltid för att man inte orkar mer. Så kan vi inte ha det, säger Anna Olofsson, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Enligt henne synliggjorde stridsåtgärden hur ”skört” det svenska sjukhussystemet är.

– Det visade att systemet faktiskt inte fungerar om inte arbetsgivaren får nyttja vår fritid.

Maria Paul, tillförordnad vice ordförande, tror att det låsta läget mellan parterna berott på att man helt enkelt haft olika sätt att tänka på kompetens och bemanning.

– Arbetsgivarparten ser det som sin viktigaste uppgift att bemanna alla pass, medan vi som förbund ser den långsiktiga nyttan av att förbättra arbetsförhållandena för att fler ska stanna och söka sig till vården. På sikt tryggar det samma problem.

undefined
En av Vårdförbundets viktigaste frågor handlade om förkortad arbetstid.

Det nya avtalet, som bara gäller till 31 mars 2025, innebär bland annat arbetstidsförkortning, löneökning och fler utbildningsanställningar. Anna Olofsson understryker att det innebär en milstolpe att flera medlemmar fått förkortad arbetstid.

Vad är känslan nu?

– Vi är nöjda med avtalet givet de förutsättningar vi hade; det vill säga det enormt låsta läget med en motpart som blankt sa nej till arbetstidsförkortning. Att vi nått ett avtal betyder inte att vi ger upp. Nu tar vi sats inför avtalsrörelsen om nio månader.

Kristine Skår, förhandlingschef på Region Gotland, skriver i ett mejlsvar till Helagotland att det var ”mycket bra” att parterna nu nått ett avtal och att konflikten därmed avslutats, samt framhåller det nya avtalets "fokus på arbetsmiljö, arbetstid och kompetensförsörjning". 

Hon fortsätter:

”Avtalet kom på plats först den 28 juni och regionen avvaktar därför med att närmare kommentera avtalet eftersom vi ännu inte har haft möjlighet att gå igenom det i detalj och analyserat vad det kommer att innebära för regionen.”

Helagotland har även sökt en kommentar från SKR som avböjde och istället hänvisade till deras pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!