Vårdförbundet går ut i blockad – så påverkas Gotland

I eftermiddag klockan 16 kommer Vårdförbundet gå ut i en blockad. Något som kan komma att försvåra för den gotländska vården. ”Operationer och besök kan ställas in”, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Både Anna Olofsson och Maria Paul hoppas att en överenskommelse nås, men är redo för en konflikt.

Både Anna Olofsson och Maria Paul hoppas att en överenskommelse nås, men är redo för en konflikt.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-04-25 08:44

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundet kommer gå ut i en blockad, vilket kan leda till stora störningar i vården.
  • Blockaden kommer efter att förhandlingar om ett nytt kollektivavtal mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna strandat.
  • Vårdförbundet Gotlands tillförordnade ordförande, Anna Olofsson, uttrycker frustration över arbetsförhållandena inom vården och menar att medlemmarnas arbetsförhållanden inte är hållbara.

Vi har tidigare berättat att Vårdförbundet för snart två veckor sedan varslade om övertid-, mertid- och nyanställningsblockad. Det innebär att arbetsgivaren inte får beordra de yrkesgrupper som Vårdförbundet organiserar, vilket är biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och sjuksköterskor, att arbeta övertid eller mertid, samt att arbetsgivaren inte kan nyanställa. 

Anledningen bakom blockaden är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona, strandat.

Under onsdagen fick Vårdförbundet nya avtalsförslag från SKR och Sobona, vilket fackförbundet tackade nej till. Ett motbud lades, som i sin tur nobbades av SKR och Sobona. Under torsdagen bekräftade Vårdförbundet på sin hemsida att blockaden blir av.

"En konflikt är en sista åtgärd, men nu är vi där. Vi tänker inte längre betala med vår egen eller patienternas hälsa", skriver Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, i en debattartikel på fackförbundets hemsida.

undefined
"Det är en enorm frustration över att det ser ut som det gör", säger Anna Olofsson.

Anna Olofsson, sjuksköterska och tillförordnad ordförande för Vårdförbundet Gotland, menar att arbetsförhållandena inom vården i dag inte är hållbara.

– Det funkar inte att den svenska hälso- och sjukvården bedrivs som den gör i dag. Ungefär var tredje medlem hos oss jobbar regelbundet övertid. Vi vet att många verksamheter går runt på grund av att våra medlemmar tvingas jobba övertid, vilket är helt orimligt, säger Anna Olofsson.

Hon menar att parterna i förhandlingen legat alldeles för långt ifrån varandra för att kunna komma överens.

– Våra yrkanden är inte orimliga. Vi vill bland annat ha hållbara arbetstider och att det ska finnas en balans mellan fritid och arbete. I hela Sverige arbetade våra medlemmar 3 miljoner övertidstimmar under 2023, säger Anna Olofsson.

Hon tycker inte att Vårdförbundet blivit lyssnade på under förhandlingarna.

– Det är en enorm frustration över att det ser ut som det gör. Att våra yrken inte värderas högre och att arbetsmiljön inte står högre upp på agendan. Vi vet att många medlemmar har en känsla av att nästan vara livegen. Att inte veta om du får gå hem när du ska är osunt och dränerande, säger Anna Olofsson och fortsätter:

– Att lämna jobbet när arbetstiden tar slut är något väldigt grundläggande som man tar för givet i andra branscher. Det där gör ju något positivt med en anställd att kunna ha förutsägbarheten i ett schema. Det finns inte i vården.

Maria Paul, biomedicinsk analytiker och vice tillförordnad ordförande för Vårdförbundet Gotland, finns också med under intervjun. Hon tillägger:

– Vi har den etiska stressen som påverkar oss kontinuerligt. Att man måste välja mellan en patients välmående och sitt eget.

undefined
Vårdförbundets stridsåtgärder trädde i kraft klockan 16 på torsdagen, 25 april.

Både Anna Olofsson och Maria Paul menar att de såklart vill att en överenskommelse ska nås, men att de är förberedda ifall det blir en utdragen process.

– Vi förstår att den här blockaden ställer till det, men det är vår avsikt att uppmärksamma att våra arbetsförhållanden inte är hållbara. Vi måste blottlägga det här som våra medlemmar betalar med sin hälsa, risken att bli sjuk och utmattad. Eller att man går ner i tid, och då betalar man med sin ekonomi. Vi förstår att saker inte kan göras på en handvändning, men det här är absolut nödvändigt att det sker en förändring, säger Anna Olofsson.

– Hade det gått att ingå i ett avtal så hade vi gärna gjort det, om våra yrkanden blir hörda. Men vi är förberedda för en konflikt, säger Maria Paul.

undefined
Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar att blockaden kommer bli problematisk för den gotländska vården.

Marie Loob är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gotland. Hon konstaterar att Vårdförbundets konfliktåtgärder, som inträder under eftermiddagen, kommer att bidra till ett mycket ansträngt läge för hälso- och sjukvårdens verksamheter.

– Det finns en risk för att operationer och mottagningsbesök ställs in och flyttas fram, samt längre väntetider i telefon. Dessutom så är vi mitt i rekryteringsprocessen för att anställa vikarier till sommaren och där blir det nu delvis stopp, säger Marie Loob.

Hon menar dock att den akuta sjukvården inte kommer påverkas och att de som verkligen behöver vård kommer att få det.

– Om vi skulle hamna i en akut kritisk situation så kommer såklart ingen patient bli lidande av att någon ur personalen går hem för att deras pass är slut. Det faller på sin orimlighet, säger Marie Loob.

Exakt hur stor påverkan Vårdförbundets blockad kommer ha på den gotländska vården, vill Marie Loob inte sia om.

– Vi följer utvecklingen och försöker anpassa oss efter förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!