Ett år efter kritiken – nu ska regionen flagga rätt

Regionens nattflaggning har kritiserats av statsheraldikerna och retat gallfeber på delar av den gotländska befolkningen. Snart ska problemet vara löst, men hinner man i mål till nationaldagen?

Nu har regionen monterat flaggbelysning vid två av ringmurens tre portar. Norderport står på tur, men efter det finns inga fler planerade åtgärder, enligt Christian Strängborn.

Nu har regionen monterat flaggbelysning vid två av ringmurens tre portar. Norderport står på tur, men efter det finns inga fler planerade åtgärder, enligt Christian Strängborn.

Foto: Jan Collsiöö/TT

Gotland2023-06-05 06:45

För tre år sedan stod tekniska nämndens ledamöter inför ett vägskäl.Man behövde spara pengar, och blicken drogs till kostnaden som är förenad med att hissa och hala svenska flaggan vid obekväma arbetstider. Alternativen var att antingen ta bort den flaggningen eller att införa ”fast flaggning” dygnet runt.

Nämnden valde det senare – ett beslut som man har fått äta upp ända sedan dess. Traditionen föreskriver nämligen att svenska flaggan helst inte ska vara hissad under dygnets mörka timmar. Om så ändå sker måste det finnas belysning, har progressivt sinnade experter inom ämnet kommit fram till.

undefined
Nu har regionen monterat flaggbelysning vid två av ringmurens tre portar. Norderport står på tur, men efter det finns inga fler planerade åtgärder, enligt Christian Strängborn.

På Gotland har fanan fått hänga i mörker, vilket gett upphov till ett antal sura synpunkter från allmänheten de senaste åren. 2022 vände sig till exempel en uppretad Visbybo till statsheraldikerna på Riksarkivet – som jobbar med ärenden som rör Sveriges flagga, riksvapen, och statliga myndigheters heraldiska vapen och emblem – och fick rätt: Regionen bryter mot god flaggningsed.

Efter kritiken kröp man också till korset. Isak Malm, dåvarande chef för gata- och parkavdelningen, lovade bättring.

– Självklart bryr vi oss om den svenska flaggan. Jag har den största respekt för den och är helt enig med statsheraldikern. Vi kommer nu att prioritera att hitta en lösning med belysning av flaggorna inför sommaren som kommer, sa han i februari 2022.

undefined
"Självklart bryr vi oss om den svenska flaggan", sade Isak Malm, då avdelningschef på gata- parkavdelningen, efter kritiken från statsheraldikerna.

Någon lösning kom emellertid inte till stånd vid den utlovade tidspunkten. Det ansvarsutkrävande telefonsamtalet går denna gång till Christian Strängborn, enhetschef på Region Gotlands parkenhet.

Det här skulle vara löst till förra sommaren, har ni sagt. Hur går det egentligen?

– Nu har vi äntligen påbörjat arbetet med montera belysning på flaggstängerna vid ringmurens portar. Söder- och Österport är klara. Att sätta upp belysning vid Noderport är lite mer komplicerat, eftersom det ska till lite annat där, bland annat vägavspärrning.

undefined
Christian Strängborn.

Varför har det dröjt?

– Jag lade ursprungligen en beställning på det här jobbet förra året, men sen blev det elransonering och då kändes det fel att sätta upp den här belysningen, säger Christian Strängborn.

På tisdag infaller som bekant Sveriges nationaldag. På sina håll är stämningarna lite extra högtidliga denna gång, eftersom det har förflutit exakt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och grunden för det moderna Sverige – i någon mån – lades.

undefined
6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung. Händelsen ligger delvis till grund för att vi firar nationaldagen just 6 juni.

6 juni 2023 bör därmed betraktas som nationens 500-årsdag, har somliga argumenterat.

Med andra ord är det mycket som står på spel.

Då slipper vi mörkerflaggning på nationaldagen?

– Det var min förhoppning, men enligt entreprenören kommer belysningen i flaggstängerna vara i bruk 8 juni. Och efter det ska de justeras, säger Christian Strängborn.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!