Det stormar rejält inom Sverigedemokraterna på Gotland. Förra veckan meddelade ledamoten Rune Lundgren att han lämnade partiet och sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. I en intern skrivelse uppgav han att det dels berodde på meningsskiljaktigheter med partiets politik i klimat- och vaccinfrågor på riksplan, dels på dess lokala ledning på Gotland.
Han åsyftade då framför allt ordföranden Lars Engelbrektsson samt den politiska sekreteraren Cecilia Lange Rosén.
– Han har blivit bitter och lite inåtvänd, sade sedan Lars Engelbrektsson när Helagotland bad honom att kommentera Rune Lundgrens kritik.
LEDARE: ”Mest sorgligt är det förstås för alla de som har röstat på SD”
Under onsdagen kom nästa avhopp. Toppnamnet Michael Stenberg – tidigare medlem i styrelsen och inför valet 2022 även med på riksdagslistan – lämnade Sverigedemokraterna och riktade i en skrivelse även han kraftig kritik mot partiet.
– Jag håller med Rune fullständigt, även om han var lite försiktigare i sin kritik än vad jag är, sade Michael Stenberg till Helagotland då.
Nu visar det sig att SD Gotland drabbats av massavhopp. Utöver Michael Stenberg och Rune Lundgren har även Kim Palm Modig och Annika Eriksson – som båda var ersättare i regionfullmäktige – hoppat av.
– Jag känner absolut igen mig i kritiken som har luftats av Michael Stenberg och Rune Lundgren, säger Kim Palm Modig till Helagotland.
Enligt egen utsago lämnade han partiet och sina uppdrag – han var även ersättare i tekniska nämnden – redan för en och en halv månad sedan.
– Det har funnits brister i ledningen. Man går ut med information om exempelvis möten med bara några timmars varsel. Då hinner man ju inte läsa på och bli ordentligt förberedd, säger Kim Palm Modig och fortsätter:
– Det känns tråkigt gentemot väljarna. Jag brinner för landsbygden och ville lyfta de frågorna, men det är ingen i ledningen som har lyssnat. Det verkar inte som att de är där för politiken, utan gör det för att sko sig själva.
Dessutom har ytterligare en person med flera roller inom Sverigedemokraterna på Gotland valt att lämna partiet helt. Det rör sig om Thomas Lindström – vice gruppledare i SD lokalt samt reserv för Michael Stenberg i kultur- och fritidsberedningen.
– Det är precis såsom Michael uttrycker det. Det är för dålig ordning och man får ingen hjälp, säger Thomas Lindström och fortsätter:
– När man går till ett möte, såsom i mitt fall i kultur- och fritidsberedningen, så har man inte på förhand haft några diskussioner om vad vi ska framföra. Det finns inga förslag eller motioner, det är lite tysta leken över det – var och en får sköta sig själv.
Thomas Lindström uppger att han inte kan representera partiet utan att ha något stöd i ryggen.
– Vi har påpekat att vi behöver ha fler möten och diskussioner och att vi ska få uppbackning. Och vi har påpekat det för ordföranden, att han behöver kalla till möten, men det har han inte gjort.
Det låter som att du har tappat förtroendet för Lars Engelbrektsson?
– Ja, jag tycker det. Vi har inget otalt personligen, jag och Lars, men jag tycker att om man sitter som ordförande så måste man vara den som tar ansvaret. Jag vill jobba för Gotlands bästa, men det går inte utan backup. Det är tråkigt, men så är det, säger Thomas Lindström.
Även Helena Norrby Johansson som var ordinarie ledamot i fullmäktige har valt att lämna. Hon anger tidsbrist som förklaring.
Under senaste tiden har alltså inte mindre än sex personer, tre ledamöter och två ersättare i regionfullmäktige, samt den vice gruppledaren valt att lämna, av väldigt liknande skäl.
Efter avhoppen utgörs nu partiets ledamöter i nämnder och regionfullmäktige – inklusive ersättare – av sammanlagt sju personer. Utöver Lars Engelbrektsson och Cecilia Lange Rosén består gruppen av Wolge Ståhl, Björn Hansson, Per Vretling, Jimmy Nilsson, Peter Oliveskog.
På en direkt fråga om de har förtroende för Lars Engelbrektsson svarar de två förstnämnda ja. Per Vretling säger sig vara dåligt insatt i de pågående turerna och avböjer därför att svara på några frågor. Jimmy Nilsson och Peter Oliveskog hänvisar till Lars Engelbrektsson och partiets pressmeddelanden, men vill i övrigt inte lämna någon kommentar.
Vid sidan av den ljudliga kritiken finns det inom partiet också personer som stöttar den nuvarande ledningen. Wolge Ståhl och Björn Hansson uppger alltså båda att de har förtroende för Lars Engelbrektsson. Den förstnämnda menar dessutom att kritiken som har riktats mot Cecilia Lange Rosén helt saknar grund.
– Som jag har sett det har hon skött allting galant. Hon är jätteduktig och är ju den som hjälper en att förbereda sig inför sammanträden i nämnderna. Och det har alltid fungerat klockrent, säger Wolge Ståhl och fortsätter:
– Så det är tråkigt att man går på henne helt utan belägg. Men man får ta det med en klackspark. Jag sade till Cecilia att hon inte ska bry sig om det här och att hon gör ett jättebra jobb.
Även Björn Hansson säger sig vara främmande för den bild av partiet som avhopparna har målat upp.
– Jag känner inte igen mig i det de säger. Men jag ser inte heller det här som något stort. Det är en liten storm som blåser förbi, men det löser sig.
Helagotland har varit i kontakt med Lars Engelbrektsson, som har bett att få frågorna via mejl. Vi har även sökt Cecilia Lange Rosén. Något svar har i skrivande stund inte kommit.