Svaret – efter regionens vädjan om hjälp

Vid ett nödläge så som kris eller krig finns det i nuläget ingen plan för hur patienter på Visby lasarett ska kunna evakueras. Därför har regionen begärt hjälp av Socialstyrelsen.

Transporterna av patienter till och från Gotland är mycket sårbara för störningar. Därför behöver det finnas en förmåga att flytta patienter inte bara från ön utan också från Visby till andra platser på ön.

Transporterna av patienter till och från Gotland är mycket sårbara för störningar. Därför behöver det finnas en förmåga att flytta patienter inte bara från ön utan också från Visby till andra platser på ön.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-11-01 08:02

Flera regioner kommer att beröras om patienter skulle behöva flyttas från Gotland vid kris eller krig. Därför menar Rikard von Zweigbergk, beredskapschef i Region Gotland, att många aktörer i landet bör vara med i diskussionen om hur en eventuell evakuering ska lösas. Eftersom arbetet blir så omfattande anser han att staten borde ha ett ansvar för att samordna arbetet. 

– Det skulle vara ett nationellt problem, och det kräver en nationell lösning, säger han.

När frågan om hur en evakuering av lasarettet i Visby ska samordnas nyligen kom upp under Socialstyrelsens frukostmöte var Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tydlig med att det yttersta ansvaret ligger hos regionerna:

– Det är regionerna som styr var patienterna ska hamna, säger hon.

Enligt henne har Socialstyrelsen inte mandat att styra och leda arbetet med en evakueringsplan.

Men Socialstyrelsen har ändå hörsammat regionens begäran om hjälp.

– De kommer hit i veckan. Vi upplever inte att vi har fått en stängd dörr från dem, tvärtom, säger Rikard von Zweigbergk och fortsätter:

–Ansvaret har vi. Det har alla kommuner och regioner. Det vi efterfrågar är en hjälp att samordna. Det är en nationell fördelning som måste till, de kan hjälpa oss att komma vidare i arbetet.

undefined
Rikard von Zweigbergk, beredskapschef vid Region Gotland.

På plats under frukostmötet var även överste Jan Demarkesse, vid Försvarsmakten.

– Ryssland använder alla verktyg för att utgöra ett hot för västvärlden. Även om det inte flyger bomber över oss så är vi utsatta för ett hot, säger han.

Han menar att det inte går att utesluta att konflikten trappas upp och att det därför gäller att vara väl förberedd. 

 – Vi vet att det kan gå snabbt. Ryssland har pratat om kärnvapen och nu senast pratade de om smarta bomber. Vi är framme vid den punkt då mycket måste åtgärdas, säger han.

Att läget snabbt kan förvärras och att det i nuläget inte finns någon färdig plan för hur en evakuering skulle kunna gå till är något som oroar Eva Borin, beredskapsläkare och överläkare i allmänkirurgi på Visby lasarett.

– Vi måste ha en övergripande plan som tas fram lokalt och med hjälp av Socialstyrelsen, MSB och andra regioner, säger hon.

Exakt vilka problem som finns nu vill hon inte gå in på.

– Vi vill inte tala om för en eventuell angripare vad som är våra svårigheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!