”Vi är stolta när vi är bättre än riket, men inte nöjda när elever känner sig otrygga”.
Så summerar Torsten Flemming sina intryck av Skolinspektionens skolenkät 2022, gällande kommunala skolor, vars gotländska siffror presenterades för barn- och utbildningsnämnden i veckan.
Anmärkningsvärt är bland annat att knappt var tredje femteklassare på ön upplever arbetsro ”alltid eller ofta” på lektionstid. Siffran är högre i årskurs åtta – men bara lite. I båda fallen ligger Gotland sämre till än rikssnittet.
Utbildningsdirektören tror att oron hänger ihop med den psykiska ohälsan hos unga.
– Vi lever i ett mer individualiserat samhälle, vi har fler som behöver särskilt stöd och den psykiska ohälsan ökar, vilket gör det svårare att fungera i en grupp, säger Torsten Flemming.
Samtidigt lyfter han själv fram ett annat alarmerande resultat ifrån undersökningen: Fem procent av femteklassarna uppger att de känner sig rädda ”för någon lärare eller annan vuxen i skolan”.
– Jag tycker det var en stor andel. Det där är verkligen inte bra.
Siffran är ännu högre i årskurs åtta, nämligen tolv procent. Samtidigt ligger den ”övergripande nöjdheten” över rikssnittet i åttan, medan den hamnar under detta snitt i femman.
De resultat som har redovisats över tid visar på en negativ trend, jämfört med de senaste åren. Men just detta är, enligt Torsten Flemming, svåranalyserat:
– De har nämligen formulerat om frågorna.