En natt med polisen under festveckan i Visby

Rån, våldtäkter, rattfylleri. Flera fall av misshandel och ett stort antal narkotikabrott. Så summerar polisen vecka 29. Helagotland följde med dem under en hektisk natt.

Joakim Persson arbetade i insatsgruppen Insats hotshot under Stockholmsveckan.

Joakim Persson arbetade i insatsgruppen Insats hotshot under Stockholmsveckan.

Foto: Hanna Davidsson

Gotland2023-08-06 06:07

Efter Stockholmsveckans slut summerade Roger Nyd, stationsbefäl på Gotland, veckan. Han berättade att de tagit emot runt 250 ärenden från tisdagen till söndagen. Ungefär ett hundratal av dessa var utredningsbara. En minst sagt stökig vecka hade passerat. 

Under natten till lördagen följde Helagotlands reporter med polisen i deras arbete. Då var tusentals människor i rörelse mellan de olika krogarna och klubbarna i Visbys nattliv. På Stora Torget ringlar sig köerna till både Gutekällaren och Munkkällaren runt husknutarna. Mitt på torget står flera radiobilar och piketbussar parkerade, där ett antal poliser ansvarar för att hålla ordning.

En av dessa är Niklas, som vi träffade redan under dagen utanför Kallis. Han berättar att två polispatruller är iväg på ett sexualbrott som inträffade tidigare under kvällen.

– På Gotland arbetar vi i yttre tjänst ganska länge med denna typ av ärenden. Vi sköter den inledande kontakten och de förhör som behöver göras. Vi behöver vara behjälpliga med besök till lasarettet för att säkra spår av målsägande och finnas där som ett stöd. Finns det dessutom någon misstänkt så håller vi förhör och försöker säkra uppgifterna, säger han och fortsätter:

– Problematiken med sexualbrott, men även brott som sker i nära relation, är att det ofta saknas vittnen som kan ha sett något. Det gör det extra viktigt med den tekniska bevisningen, men ju mer tiden går från själva händelsen, desto svårare blir det att säkra bevisen. Därför är det också ganska svåra fall att arbeta med.

undefined
På Stora torget befann sig ungefär fyra polispatruller ständigt under fredagsnatten vecka 29.

Något som även varit påtagligt för polisen i år är att kroglivet inte längre är centrerat till torget. Wisby strand öppnade sin nattklubb Panorama inför vecka 29, som har 18-års gräns. På Donners plats har Strandhäxan, nattklubben Club Sandwich och en bar i gamla Sobers lokaler öppnat.

– Det har blivit mer utspritt och det gör det mer sårbart för oss om vi har dåligt med folk, vi kanske inte ens kan ha poliser på alla ställena. Om det sker något när det är såhär mycket människor på stan är det svårt att få tag i någon som faktiskt sett något. Vi har inte tid och möjlighet att kolla av alla på plats, säger Niklas.

Kan det påverka utredningen och domen?

– Ja, tyvärr har man ärenden som löper på och man kanske inte får tag i folk. Vissa vittnen kanske inte kommer ihåg något, då kan ärendet komma att läggas ner. Om man jämför ärenden där man har utredare som kan ta tag i det direkt och något som klaras upp på en vecka, då blir det kanske åtal och fällande dom i stället. Men det är ju en resursfråga.

Hur är det att arbeta i en sådan miljö?

– På något sätt arbetar vi med något som aldrig tar slut, det bara fylls på hela tiden. Till viss del kan det vara tjatigt att jobba mot samma individer och samma sorts ärenden, speciellt de som vi har kontakt med ofta. Man försöker lagföra dem mot allt möjligt, men antingen blir de inte dömda eller så blir straffen för svaga. 

undefined
Richard Jarl är hundförare på Gotlandspolisen, med sig hade han combihunden Rado, som både är patrull- och narkotikahund.

Hundföraren Richard Jarl står också på Stora torget. Vid hans sida finns polishunden Rado, som ser sig oroligt omkring.

Rado togs i tjänst som patrullhund i vintras, men sedan i början av sommaren är han även narkotikahund.  Under vecka 29 har hans främsta uppgift varit att, tillsammans med Richard, upptäcka personer med droger på sig. 

– Vi åker med som stöttande resurs där det behövs. Han kan spåra efter gärningsmän, men också användas som patrullhund för att skydda och hjälpa kollegor i mer stökiga situationer. Han letar även efter föremål som kan ingå i någon typ av utredning, som vapen. Men såklart är det mest för narkotika den här veckan, säger Richard.

Vad har det varit för uppdrag hittills?

– Det har varit främst narkotika.

Vilken betydelse har Rado för ert arbete?

– Polishundar har en stor del i utredningen av brott. Om någon gjort ett rån och använt sig av en kniv och sedan kastat iväg den, så kan han hitta den. Då har man ju fingeravtryck och dna. Det kan ju leda till att gärningsmannen faktiskt döms, säger Richard Jarl.

undefined
Det var en stökig kväll och natt, rapporterade flera poliser till Helagotland.

Vid Donnersplats står tre civilpoliser, som främst arbetar med narkotikabrott. Men när vi möter dem är de i full gång med att ta id-uppgifter av en man i 20-års åldern, som är misstänkt för ett av fem misshandelsbrott som hade ägt rum kvällen innan. Men de kan inte gå in på hur de fick tag på honom.

– Vi arbetar med egeninitierade uppdrag och då stöter vi ibland på personer som kanske har en skuld hos Kronofogden eller som i det här fallet, en som är misstänkt för misshandelsbrott, säger en av dem.

Vad innebär "egeninitierade uppdrag"?

– Under den här veckan lockas många människor som rör sig i kriminella nätverk hit. Vi har koll på dem och befinner oss närmare än vad uniformerade poliser kan.

De kan inte gå in något mer på vilka nätverk det gäller och hur omfattande narkotikan på ön var under den veckan. 

undefined
Joakim Persson arbetade i insatsgruppen Insats hotshot under Stockholmsveckan.

Vid ingången till Wisby strand, eller den nyöppnade nattklubben Panorama, är det högt tryck på besökare. Mitt i folkhavet befinner sig polisen Joakim Persson tillsammans med fyra kollegor. De arbetar med att se över krogmiljön. När Helagotland möter honom är de inne på sin sjunde krogtillsyn.

– Vi är en avdelad resurs som arbetar uniformerat och kollar av att det inte är för berusade gäster, att ordningsvakter har rätt utrustning och att det inte är för mycket folk inne på stället. På de krogar vi varit på hittills känns det lugnare i år, berusningnivån är inte lika hög och det känns som om ordningsvakterna gör ett bra jobb, säger han.

undefined
Den ingripande polisen Martin tycker att det varit mer stökigt på stan i år jämfört med förra året.

Tillbaka på Stora torget, när klockan är strax efter 02, har mycket hunnit hända. En misshandel har ägt rum mitt på torget, någon har blivit tagen åt sidan misstänkt för narkotikabrott och en person som störde ordningshållningen har blivit avlägsnad från platsen i en civilbil.

Polisen Martin har ganska precis kommit till platsen efter att ha spenderat större delen av sitt arbetspass med att hantera ett sexualbrott. Han är tårögd. 

– Det går ju inte att värja sig från att bli påverkad, fast man vet om att det sker. Varje öde är ju ett liv, varje gång är det en ny människa som blir utsatt, säger han.

Hur fortsätter man sitt arbetspass efter något sådant?

– Vi har avslutat det vi kunde göra där. Eftersom det är kaos på stan måste vi ju åka ut och finnas där för våra kollegor, säger Martin.

undefined
Initiativet Säker hemgång startade som ett sätt att avlasta polis och sjukvård under vecka 29.

Martin passar på att slå ett slag för gruppen Säker hemgång. Gruppen är ett samarbete mellan de, och Polisen, Länsförsäkringar Gotland, Region Gotland, Svenska kyrkan och representanter från näringslivet. 

– Förra året var det många sexualbrott. Det här året kände vi att vi ville hjälpa till. Det känns bra att vi på något sätt kan minska antalet som annars hamnar i fyllecell eller på sjukan, säger Magnus Olsson, som nu arbetar på Wisby Hotel Group.

Med projektet vill de avlasta polisen och sjukvården under vecka 29. Vid deras tält på Stora torget kan unga personer ladda sina telefoner och få hjälp att hitta tillbaka till sina kompisgäng. 

– Vi hjälper folk att planera sin hemgång. Det var en tjej här i går som polisen ville omhänderta enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). Men vi kunde hjälpa henne att få kontakt med sina föräldrar i stället, säger Magnus Olsson.

Torbjörn Söderman är ordförande i Wisby Ultralöparförening. Han är en av volontärerna i tältet under natten. Efter en intensiv vecka tycker han att det skulle ha funnits ett tält vid både Donners plats och hamnen.

– Om vi ska ha den här veckan så måste säkerheten bli bättre. Det behöver finnas ännu mer samverkan och fler organisationer som kliver in, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!