De senaste dagarna har Region Gotland men också enskilda politiker lokalt, gjort ansträngningar för att påtala allvaret i och med höjningen av färjepriserna som väntar från den 1 februari.
På måndagens sammanträde beslutade regionfullmäktige enhälligt att markera sin oro över de förestående prishöjningarna i färjetrafiken.
– De här prishöjningarna kommer att drabba det samhället, gotlänningar och gotländska företag mycket hårt. Regionfullmäktige behöver omgående behandla denna fråga, sa Inger Harlevi, regionfullmäktiges ordförande, inför måndagens sammanträde.
Samtliga partiers lokala ledare på Gotland skrev under den skrivelse där man begär kompensation för färjeprishöjningarna – som med den senaste aviserade höjningen hamnar på cirka 50 procent på ett år.
– Det här är en sådan dag där vi med allvar måste stå enade. Stå upp för gotlänningarna och stå emot den här kostnaden, inledde Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, från talarstolen.
Termer som "dråpslag" och "bomb" användes av Fohlin för att beskriva beskedet som kom från Destination Gotland den 30 november, om ytterligare prisjusteringar uppåt för färjorna både för gods- och passagerartrafik.
– Jag känner en stor oro och det är viktigt att komma ihåg att det är vi här på Gotland som företräder gotlänningarna, sa Meit Fohlin.
De olika lokala partiledarna tog sin chans att tala för skrivelsen, men också redogöra för vad de gjort efter beskedet om ytterligare prishöjning på färjorna med 30 procent.
Det har gjorts ett gediget arbete gemensamt i och med den här gemensamma skrivelsen, men också genom andra vägar, inledde Eva Nypelius (C), regionråd i opposition. Under sitt anförande i fullmäktige betonade hon vikten av att agera gemensamt från Gotland i frågan.
– Till den 1 februari måste vi ha hittat ett sätt att kompensera så att vi har rimliga priser för gotlänningar och gods. Det är statens ansvar att se till att vi kan konkurrera på lika villkor. Och staten kan kompensera – om den vill, sa Eva Nypelius i sitt anförande.
I skrivelsen, som kommer att skickas till flera ministrar i regeringen, bland andra näringsminister Ebba Busch, understryks även de långsiktiga behoven för kommande upphandling av färjetrafiken, som ska gälla från 2027.