Enskilda vägar engagerar: Namninsamling till riksdagen

Stormötet om slopade statsbidrag till enskilda vägar lockade många. Nu följer en namninsamling och kanske ett besök hos infrastrukturministern.

Anders Thomasson och Hanna Westerén är överens om att små vägar kan ha stor betydelse.

Anders Thomasson och Hanna Westerén är överens om att små vägar kan ha stor betydelse.

Foto: Sofie Regnander/Malin Stenström/Jenny Nilsson/TT/Arkivkollage

Gotland2021-03-24 06:03

Enskilda vägar som riskerar bli av med statsbidragen är en fråga som berör många. Förra onsdagen höll Hela Sverige ska leva Gotland ett digitalt möte med ett 60-tal deltagare. En av dem var riksdagsledamot Hanna Westerén (S):

– Vi pratade om hur de enskilda vägarna kan fortsätta att vara en del av den gotländska utvecklingen, och hur vi måste ändra synsätt. En enskild väg är egentligen inte så himla enskild, utan en nyckel för både välfärd, hemtjänst, skolbussar och tillgänglighet till naturområden. De handlar inte bara om kostnader, utan om investeringar i det gemensamma, säger hon.

Representanter från Länsstyrelsen, Trafikverket, Leader Gute och LRF närvarade vid mötet. Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, menade att de enskilda vägarna är viktiga för Gotlands attraktionskraft.

– Regionen har pekat ut besöksnäringen som en prioriterad näring på Gotland. Det är problematiskt om vägar bommas igen. Naturen har blivit ett alltmer populärt besöksmål och då måste vi ha framkomliga vägar, sa hon till GA.

Hela Sverige ska leva Gotland beslutade att ta fram ett underlag som riksdagsledamöterna ska kunna använda i det fortsatta arbetet.

Efter mötet drogs även en namninsamling igång.

– Jag tänkte att fler skulle kunna få sätta sitt namn på den text vi tar fram. Den kanske kan ligga till grund för en motion i riksdagen, säger Hela Sverige ska levas lokala ordförande Anders Thomasson.

Ska ni lämna över namninsamlingen vid någon manifestation i Stockholm?

– Det kan bli så att man vill göra en uppvaktning hos infrastrukturministern.

Trafikverket har blivit tuffare kring vilka enskilda vägar som får statsbidrag – men hävdar att det inte skett någon nedskärning. Enligt Region Gotland får dock betydligt färre vägar på ön de här pengarna, jämfört med för några år sedan.

Anders Thomasson menar att båda kan ha rätt, men att Gotland behöver mer resurser till detta oavsett.

– Och vi måste ta fram bra argument för det. Ett kanske kan vara strandskyddet, som ju finns för att tillgängliggöra kusten. Det blir svårare om vi nu tvingas stänga av många vägar dit, säger han.

Enligt Anders Thomasson finns stor politisk enighet. Utmaningen ligger i att göra frågan tillräckligt prioriterad – så att enigheten faktiskt leder till förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!