I oktober 2019 anordnade Hela Sverige ska leva ett möte kring Gotlands enskilda vägar. Att de enskilda vägarna engagerar blev ytterst tydligt med den överraskande stora publiken som anslöt.
I kväll bjuder Hela Sverige ska leva Gotland in till ett uppföljande möte, denna gång digitalt. Medverkar gör bland annat politiker och tjänstemän från tekniska nämnden, öns båda riksdagsledamöter, Leader gute och Trafikverket som lär få frågor om tuffare bedömningar av regelverket.
– Vi vill gärna stämma av vad som hänt sedan det förra mötet. De enskilda vägarna är en viktig fråga för Gotlands landsbygd, säger Åke Berglund som sitter i styrelsen för Hela Sverige ska leva Gotland
Frågan vem som ska sköta om de enskilda vägarna i framtiden har aktualiserats de senaste åren. Sedan 70-talet står Region Gotland för underhållet av merparten av de enskilda vägarna som uppbär statsbidrag. Bidraget har successivt minskat genom åren och idag täcker det bara cirka 30-40 procent av regionens faktiska underhållskostnader. Detta har fått regionen att vädra tankar om att överlåta ansvaret till de boende och fastighetsägarna längs vägarna igen.
Men hur och när det ens skulle vara möjligt att genomföra en sådan överlåtelse står skrivet i stjärnorna. Idag finns inte många, om ens några, av de samfällighetsföreningar kvar som skötte vägarna innan kommunen tog över för 50 år sedan. Och att blåsa liv i föreningarna är inget man gör i en handvändning.
Leader Gute insåg problematiken tidigt. För tre år sedan inledde man projektet "Viktiga vägen till kusten". I projektet har pilotstudier genomförts vid två enskilda vägar med syftet att visa på möjligheter, men också på svårigheterna i att väcka liv i insomnade föreningar. Slutrapporten kommer att presenteras någon gång under våren. Men tydligt redan nu är att intresset bland de boende längs vägarna för att ta över ansvaret är mycket begränsat.
– Det vi bland annat har lärt oss under projekttiden är att viljan att börja om från början är väldigt låg. Man tycker att det är bra som det är, säger Allan Pettersson, Leader Gute.
Åke Berglunds förhoppning är att man under mötet ikväll ska hitta långsiktiga lösningar.
– För egen del anser jag att staten bör ta ett större ansvar för det finmaskiga vägnätet, med kompletterande stöd från regionen och de som använder vägarna.