”Det känns väldigt naturligt att ta klivet.” Så löd den korta kommentaren från Erik Öhrn när det blev känt att han går från Tillväxt Gotland till Gotlands förenade besöksnäring. Räknat i meter var detta kliv inte heller det längsta; bara några trappsteg skiljer hans gamla kontor i Donnerska huset från hans nya.
– Det gick lätt att flytta, konstaterar Erik Öhrn.
Det är första dagen på nya jobbet när vi träffas. De senaste tre åren har Erik Öhrn – genom projektet Sustainable Speis – arbetat för att stärka Gotland som hållbar matdestination.
Här är klivet längre. Nu ska han stärka och slå vakt om den gotländska besöksnäringen som helhet.
– Under tiden jag suttit här i huset har det växt fram ett sug efter att växla upp och göra det jag gjort inom Sustainable Speis i större skala. I grund och botten handlar det om att jag är stolt över att bo och verka på Gotland.
Erik Öhrn är född i Småland och flyttade till ön 2018.
Du vet hur det är att komma hit som besökare alltså. Hur uppfattade du ön då?
– Jag kom hit första gången med mina föräldrar när jag var sex, sju år. Jag kommer inte ihåg så mycket från den gången, bara att det var sommar och vi cyklade längs vattnet. Mitt Gotlandsintresse väcktes först senare när jag och min fru, som är från Fårö, skaffade en sommarstuga här.
– Det som slog mig då, och som slår mig ännu i dag, är att man får så mycket av allt på Gotland. Vi har en fantastisk natur, underbar mat och dryck, massor av kultur och en intressant historia. Och allt det där på en begränsad och förhållandevis liten yta.
Den insikten blev avgörande när Erik Öhrn till slut bestämde sig för att bosätta sig permanent på Gotland och börja arbeta inom besöksnäringen. Vid den tidpunkten hade han gjort flera år inom restaurangkedjorna McDonald's och Vapiano, bland annat som HR-utbildningschef.
På Gotland klev Erik Öhrn rakt in i ett annat slags näringsliv. Uppdraget från Tillväxt Gotland gick ut på att sy ihop öns mer eller mindre småskaliga mat- och dryckesproducenter i ett större lapptäcke.
– Näringslivet här på ön består av passionerade, engagerade och kreativa egenföretagare som verkligen brinner för det varumärke de skapat. Sustainable Speis uppgift var att stötta dem på den resan.
Och nu ska du göra ungefär samma sak med hela besöksnäringen. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för stunden?
– Färjepriserna. Det är så klart inte bara en besöksnäringsfråga. Men man ska ha med sig att besöksnäringen, samt mat och livsmedel, pekats ut som våra styrkeområden utifrån ett regionalt tillväxtperspektiv. Livsmedelssidan har redan flaggat för att färjepriserna slår mycket hårt mot verksamheten. Hur mycket besöksnäringen kommer att påverkas återstår att se.
Känner du en oro där?
– Om vi tittar på siffrorna ser det ut att bli en rätt bra sommar. Men risken att detta skulle leda till minskat resande finns. Då har vi problem. Besöksnäringen är en basnäring på Gotland. Går det dåligt för den påverkas andra branscher i nästa led.
Men – hur mycket turism tål Gotland? Frågan har diskuterats livligt de senaste åren och som verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring går det inte ducka den.
Vattenbrist, Stockholmspriser och trängsel är vanliga klagomål bland dem som tycker att gränsen är passerad. Vad tycker du?
– Jag har full förståelse för dem som tycker så och välkomnar därför att frågan diskuteras. Tyvärr finns det inga lätta svar. Återigen får man komma ihåg att besöksnäringen är en basnäring, att den ger jobb och tillväxt. Vi kan inte bara ta bort den. Däremot bör vi fråga oss: Hur får vi det här att funka? Där handlar det om att skapa cirkulära affärsmodeller, så att vi tar hand om platsen där vi bor och verkar. Det där är ett arbete vi behöver göra tillsammans med gotlänningarna, men även med regionen och andra aktörer.
Ditt första intryck av ön var sol och semester. Den bilden har nog många som besöker Gotland. Är det ett problem?
– Visst har många den bilden, det ser vi i undersökningarna. Vi kommer inte undan att semestern ligger där den gör i Sverige, vilket påverkar när folk kommer hit. Men jag tror absolut att vi behöver bli bättre på att marknadsföra Gotland som en weekend-destination utanför högsäsongen. Och på att nå fram utländska besökare som inte anpassar sitt resande efter svensk industrisemester, säger Erik Öhrn.