Fågelinfluensa konstaterad på hönsanläggning på Gotland

För första gången på Gotland har fågelinfluensa smittat tama fjäderfän. 1800 värphöns hos en lantbrukare på mellersta ön kommer att avlivas under dagen.

Värphönsanläggning.

Värphönsanläggning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2023-06-28 10:11

Fågelinfluensa har för första gången nu drabbat en besättning med tama fjäderfän på Gotland. Det var under vecka 25 som djurägaren uppmärksammade sjukdomstecken i sin besättning. Fåglar skickades på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt och resultatet visar att det rör sig om fågelinfluensa. De smittade fåglarna kommer att avlivas och byggnaderna saneras.

– Det rör sig om 1 800 värphöns och det görs i dag, säger Katharina Gielen, smittskyddschef hos Jordbruksverket.
 

Jordbruksverket har upprättat en skyddszon på tre kilometer runt den drabbade besättningen, en gård på mellersta Gotland, samt en övervakningszon en mil runt den drabbade besättningen. Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, fjäderfäkött och gödsel.

Katharina Gielen berättar att saneringen löper på enligt plan, tillsammans med gårdens ägare.

– Det fungerar bra och de får mycket stöd. Vi hjälper till så mycket vi kan och sedan finns LRF:s omsorgsgrupp. Men det är alltid jobbigt när något sånt här händer, det vill man inte, säger hon.

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar nu alla med hobbyfåglar att vara extra noga med sina hygienrutiner och att vara uppmärksam på eventuella symptom.

Den aktuella smittan kommer från vilda fåglar. Det är därför viktigt att minska risken för kontakt mellan tamfjäderfä och vilt, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

 Under två somrar har tusentals vilda fåglar dött längs Gotlands kust. Smittan härjar även denna sommar.

– Jag tycker att det är riktigt illa, eftersom vi har smitta hos nya arter. Som måsfåglar, de är mer uppe på land och inte bara i havet, säger Agneta Karlsson Norström.

Under onsdagen väntar hon provsvar från de döda fåglar som skickades imåndags till SVA på analys.

– Vi har fåglar längs hela västra sidan, och nu har vi en från Herta också, säger hon.

Hon har varit i kontakt med djurägaren på den drabbade gården.

– Som våra djurägare är, är de duktiga, säger hon, och berättar att ett problem nu är hur de avlivade hönsfåglarna ska tas om hand.

De måste fraktas som farligt gods till fastlandet för vidare hantering.

– Jordbruksverket har upptäckt ett nålsöga här. Vi har Almedalsvecka och nästa färja för farligt gods går först nästa tisdag, säger hon.

Något generellt förbud för att låta höns och andra tama fåglar vistas utomhus finns i dagsläget inte på Gotland.

– Vi har inga restriktioner att man ska hålla fåglar inne. Det får man bestämma själv – det viktiga är att förhindra kontakt med vilda fåglar via skor eller redskap, säger Katharina Gielen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!