Under hösten 2017 tog Felicia Wittenberg initiativ till metoo-manifestationen på Östercentrum och startade gruppen Metoo Visby på Facebook. Nu har fem år gått och hon tycker att det har skett vissa förbättringar i samhället, men att det har hänt för lite.
– En skillnad är att ordet samtycke har fått lite mer bäring. För fem år sedan delade man en film om en kopp te för att visa att det var lätt att acceptera ett nej till en kopp te, men svårare att fatta när det gäller sexuella gärningar. Där har det hänt en del de fem senaste åren, säger hon.
Men rörelsen har även fått negativa konsekvenser.
– En negativ utveckling är att vi har lärt oss mycket om den juridiska termen förtal. Konsekvensen är att vi har lärt oss vad vi inte får säga. Även om det man säger är sant kan man bli dömd. Det har varit en ögonöppnare, att det har varit svårt att tala ut, säger hon.
LÄS MER: Kvinnornas kamp i motvind – fem år efter #metoo • ”Kommer väcka ett raseri hos många”
Hon menar att det krävs att de som utsatts för övergrepp behöver tänka till innan de säger eller skriver något, på ett annat sätt än innan metoo.
– Det kan vara farligt för dig att varna andra. Det är något nytt.
Vetskapen om att det kan vara olagligt att namnge förövare har enligt henne, lett till att många nu väljer att anonymisera förövarna.
– Det var en oväntad utveckling, säger hon.
En stor förändring till det bättre som följt av metoo är att samtalet om sexuella trakasserier har ändrats. Det har även gett unga bättre förutsättningar att prata om sexuella trakasserier.
– Det finns ett utrymme och ett sätt att tala om det som jag tror har blivit bredare, säger Felicia Wittenberg.
När Felicia Wittenberg startade uppropet på Gotland sa hon att i synnerhet killar behöver prata med varandra eftersom killar tenderar att lyssna mer på andra killar. Det står hon fortfarande fast vid.
– Det är bra om killarna har koll på varandra.
De kan exempelvis be sina vänner säga till om de tycker att de går för långt och beter sig illa, menar hon.
– Är det min kompis som säger till mig så får det en helt annan effekt.
Hon har själv vid flera tillfällen sett killar som betett sig illa mot en tjej och då gått fram till killens kompisar.
– Jag frågar dem om de inte ska hjälpa sin kompis att inte göra bort sig. Det är så mycket lättare att gå till deras kompisar än att själv gå direkt till den som beter sig illa, säger hon.