FHM öppnar för lättade restriktioner över tid

Folkhälsomyndigheten vet att covidreglerna för med sig andra hälsorisker. Dessa kan bli mer märkbara över tid – restriktionerna kan därför omvärderas längre fram.

"Social isolering är hälsofarligt, jämförbart med att ha dåliga levnadsvanor", står det på 1177.se.

"Social isolering är hälsofarligt, jämförbart med att ha dåliga levnadsvanor", står det på 1177.se.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2020-12-08 10:24

ENSAMHETENS TID

Denna artikelserie har fokuserat på en av coronarestriktionernas baksidor: Den ohälsosamma ensamheten.

Debatten kring detta har delvis drunknat i den allmänna virusrapporteringen – men den finns. "Folkhälsan, även äldres före döden, inklusive risk för förlorade levnadsår med kvalitet, måste få större tyngd", skriver till exempel en professor i Läkartidningen.

Vad säger då Folkhälsomyndigheten om sina egna restriktioner och de hälsorisker som dessa för med sig?

Jo, att smittan är det viktigaste, men att andra aspekter hela tiden vägs in också.

– Prioriterat är att minska smittspridningen på ett så effektivt sätt som möjligt utan att effekterna blir för stora på folkhälsan. Målet är att de negativa konsekvenserna av en enskild åtgärd inte ska vara större än nyttan, förklarar myndighetens pressekreterare Jon Pelling.

Han poängterar att skolan i Sverige har hållits öppen just av detta skäl. Samt att de specifika reglerna för äldre togs bort, just för att den gruppen inte skulle bli särskilt utsatt.

– Rekommendationerna för 70+ har förändrats eftersom inskränkningen för denna grupp riskerar att bland annat leda till ensamhet och psykisk ohälsa. Genom de lokala allmänna råden skärps i stället kraven på samtliga medborgare, för att mer jämlikt sprida ut ansvaret för att begränsa smittspridningen. Vidare har särskilda råd tagits fram för besök hos de i riskgrupp som bor på särskilda boenden. Förbudet hävdes bland annat med hänvisning till de negativa konsekvenserna för de boendes hälsa.

Jon Pelling nämner en studie som visar att ensamheten i gruppen 65-71 år inte ska ha ökat under 2020, men han lägger själv till följande brasklapp:

– Tidigt i pandemin visste vi ju inte heller hur länge som restriktioner skulle behöva ligga. Allteftersom vi ser att denna situation kommer kvarstå ett tag, blir det allt viktigare att se till andra folkhälsoaspekter.

Folkhälsomyndigheten antyder alltså att regler och råd kring covid-19 kan behöva förändras över tid, då de negativa följderna av dem kan bli allt mer allvarliga.

– Det behöver finnas en hållbarhet över tid, och förebyggande arbete behöver intensifieras för att förebygga olika hälsorisker. Vi behöver lyfta vad vi kan göra för att må bättre under den här tiden, hur vi kan umgås på ett smittsäkert sätt, samt hur vi kan underlätta för de som är ensamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!