Filip Reinhag (S): "Dräglig resa behöver säkerställas"

Varken den styrande alliansen eller oppositionen ger signaler om att vilja ändra rese-reglementet. Men, säger Filip Reinhag (S), "dräglig resa behöver säkerställas".


Karolinska Universitetssjukhuset, ett vanligt resmål för gotländska patienter för vård som inte kan ges på ön.

Karolinska Universitetssjukhuset, ett vanligt resmål för gotländska patienter för vård som inte kan ges på ön.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-11-22 07:23

Om det ska bli flygresa eller färja och om taxiresa ska beviljas hänger på den remitterande läkarens bedömning. När det gäller cancerpatienter, med strålbehandling som vanligt skäl för fastlandsresor, kommer remisserna från onkologer och kirurger på Visby lasarett.

– Reglerna är tydliga. Läkaren bedömer om patienten rent fysiskt klarar den resa som planeras, säger Kristina Ekbom, verksamhetschef för onkologisk vård, Region Gotland.

Hon säger att patienterna som regel accepterar att "det är som det är".

– Det är ofta diskussioner om reseintygen på mottagningen men inga större konflikter när vi förklarar reglerna. Om patienten stressas av att fått en tid klockan 8 och det står båt på intyget ska patienten kontakta reseservice. Någon enstaka gång går vi in och ändrar den här typen av bedömningar.

Anna Glas är enhetschef på hälso-och sjukvårdsförvaltningen med ansvar bland annat för reseservice, där tre personer arbetar heltid med sjukreseplanering.

– De är erfarna, har resebyråutbildning och är specialister på logistik. De ser inte diagnoserna, men inget hindrar patienten från att berätta, så de blir ofta insatta i vårdsituationen också, säger hon.

Hon ger rådet att ta med en anhörig när besked om en diagnos ska ges:

– Man är på helspänn och kanske inte uppfattar vad som sägs om resor, det upptar en så liten del av samtalet med läkaren.

Sen några år tillbaka skrivs ingen särskild blankett om det handlar om en "normalresa", alltså färja. Är läkarens bedömning att flygresa krävs fångas däremot en blankett upp av reseservice. Bedömningen kan inte överklagas:

– Däremot kan det inträffa att medicinska problem tillstöter innan den planerade behandlingen ska ske. Då ska man höra av sig till läkaren eller mottagningen, kommenterar Anna Glas.

Under pandemin har taxiresor beviljats, både för färder på Gotland och fastlandet.

– Men sedan september och lättade restriktioner är det slut på det som en del patienter kallat "lyx-taxin".

Finns det regioner som har mer generösa bestämmelser än Gotland?

– Det finns inget jämförbart i Sverige. I norrland, med långa reseavstånd, finns speciella sjukresebussar. Men det handlar alltid om tåg eller buss, inte flyg. För erfarenhetsutbyte pratar jag ganska ofta med Åland, som har en mer likartad situation som vi, svarar Anna Glas.

Flyg eller färja? Läkaren bestämmer. Vill cancerpatienter få ökad tillgång till flyg kan bestämmelsen om enbart medicinsk bedömning behöva ändras.

Är politikerna beredda att göra det?

Det måste vara en hård linje, annars kan sjukrese-systemet missbrukas, menar Bibbi Olsson (C), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, och tillägger:

– Sen är det tragiskt om någon kommer i kläm. Men professionen måste göra bedömningen i varje enskilt fall. I samrådsgruppen vi har så har jag inte hört om problemet. Det jag kan göra är att ställa en fråga till förvaltningen, men om det leder till någon förändring är svårt att säga.

Filip Reinhag (S) andre vice ordförande i HSN, säger att frågan är svår:

– Det är förstås en kostnadsfråga. Men rimligheten i att behöva irra runt i många timmar i väntan på hemresa kan ifrågasättas. Vi behöver säkerställa drägliga resor och en så god vistelse som möjligt. Det går att diskutera hur reglerna tillämpas, hur skrivningen om enbart medicinsk bedömning tolkas.

Enbart medicinska skäl

Rätten till sjukresor regleras i lag och i regionerna egna bestämmelser. Gotlands är från 2017.

Det är sjukresor till och från hemmet som kan ersättas och man ska vara folkbokförd här.

Billigaste färdsätt gäller, både för resor på ön och till fastlandet.

"Grund för bedömning är patientens medicinska tillstånd. Skäl så som tid på dygnet, tidsbesparing, sociala omständigheter eller ekonomiska skäl ska inte beaktas vid bedömningen. Inte heller väntetid eller tillgång till kollektivtrafik ska beaktas."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!