Flanking skrev under för framtidens klimat

Ett nytt helhetsgrepp, "Tillsammans mot 2030", har tagits för Gotlands klimatomställning. Men utmaningarna är stora.

Omställningen till förnybar el är central i den nya energi- och klimatstrategin för Gotland. Produktionen finns, som vindel, utmaningen är hur den ska lagras.

Omställningen till förnybar el är central i den nya energi- och klimatstrategin för Gotland. Produktionen finns, som vindel, utmaningen är hur den ska lagras.

Foto: Lasse Linusson

Gotland2019-10-08 16:30

I maj 2018 beslutade regeringen att ge Energimyndigheten uppdraget att göra Gotland till pilotområde för ett hållbart energisystem. Regeringens mål var att Gotland skulle visa vägen för resten av landets län, hur man helt kan ställa om till hundra procent förnybar elproduktion.

I april i år presenterade Energimyndigheten ett dokument som beskrivs med "Energipilot Gotland – Färdplan för att möjliggöra att Gotland blir pilot för ett hållbart energisystem". I samband med det föreslog myndigheten ett "Gotlandsanslag" på 50 miljoner kronor per år för att öka takten i energiomställningen. 

Sedan regionen och länsstyrelsen haft dessa projektpengar i åtanke när man talat om det framtida klimatarbetet och olika miljösatsningar. Därför blev det en mer eller mindre kalldusch när beskedet kom i mitten av september, att Energimyndigheten inte får pengarna som man sökt för Gotland.

Länsstyrelsens nya energi- och klimatstrategi – "Tillsammans mot 2030" – har i allra högsta grad en koppling till pilotlänsprojektet. Under tisdagen antogs den nya planen som därmed ersätter en tidigare strategi från 2008.

Anna Sorby, klimathandläggare på Länsstyrelsen Gotland, förklarar att projektet gör att bågen spänns ytterligare. 

– Om Gotland ska gå före, som ett pilotlän, krävs en målbild i höjd med Parisavtalet, vilket ställer än högre krav på en snabbare omställning än de som övriga län jobbar mot.

Anna Sorby sticker inte under stol med att regeringens pengar behövs för att genomföra "Energipilot Gotland".

– Det kommer att bli svårt. 

Enligt henne ska Energimyndigheten utreda om, och i så fall hur, man skulle kunna hitta pengar på annat sätt för att ändå genomföra projektet på Gotland. 

– I slutet av den här veckan ska det komma ett besked. Till dess vet vi ingenting utan vi får jobba med det vi har, säger hon.

Ett exempel på det är investeringsstödet Klimatklivet, varifrån det sedan två veckor tillbaka återigen finns pengar att söka. Ett framtida projekt, som sätter igång inom kort, handlar om att bjuda in aktörer som får göra olika åtaganden i linje med energi- och klimatstrategin. 

– Det kommer att handla om att hitta enkla vägar till att göra rätt, en av förutsättningarna för den här omställningen är beteendeförändring – hos alla, säger Anna Sorby. 

Anders Flanking, landshövding på Gotland, skrev under den nya strategin under tisdagen.
Anders Flanking, landshövding på Gotland, skrev under den nya strategin under tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!