Gotlänningarna vill ha kontanter – butiker säger nej

Allt fler gotlänningar är kritiska till att färre butiker tar emot kontanter, men för öns handel är kontanthanteringen ett gissel. För butikerna är kortbetalningar billigare, förklarar Anja Smittsarve.

Anja Smittsarve, tillträdande verksamhetsledare på Visby Centrum, berättar att det är för dyrt för de små butikerna att ta emot kontantbetalningar.

Anja Smittsarve, tillträdande verksamhetsledare på Visby Centrum, berättar att det är för dyrt för de små butikerna att ta emot kontantbetalningar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-07-21 08:01

De senaste året har bankomaterna på Gotland stängts en efter en. Samtidigt växer efterfrågan på att ta ut kontanter, något som tros ha en koppling till det allt mer oroliga tider.

– Många människor inser att kontanter behöver finnas kvar som ett möjligt sätt att betala under överskådlig tid. Att det finns en fungerande kontanthantering i samhället är viktigt både för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar också att var och en bör ha kontanter hemma, i händelse av en kris. I ett nästan kontantlöst samhälle är det dock långt i från en självklarhet. Anna Wennerström, pressansvarig på MSB, menar trots det att den minskade användningen av kontanter i samhället inte påverkar rekommendationerna.

– Det enda vi kan säga är att det är bra att kunna betala på olika sätt, i fall ett betalningssätt inte längre skulle fungera, säger hon.

En viktig förutsättning för att privatpersoner ska kunna ha en reserv av kontanter hemma är att butikerna tar emot kontanter. I en ny undersökning från Sifo, som gjorts på beställning av Bankomat, hamnar gotlänningarna i toppen av dem som tycker det är dåligt att butiker slutar ta emot kontanter. Nästan tre av fyra gotlänningar, 73,9 procent, tycker att det är ganska eller mycket dåligt, jämfört med 66,5 procent på riksnivå. Det är dessutom en stor ökning från 2022, då andelen gotlänningar låg på 65 procent.

Hur kommer det sig då att så många butiker säger nej till kontanter? Enligt riksbankslagen är huvudregeln att alla ska ta emot sedlar och mynt som betalning. Trots det finns det ingen skyldighet för butikerna att acceptera kontantbetalningar. När det kommer till förhållandet mellan näringsidkare och konsumenter råder nämligen avtalsfrihet. Det är alltså fullt möjligt för företag att neka kontantbetalningar. Samma sak gäller för banker.

Anja Smittsarve, som är Visby Centrums nya verksamhetsledare från den första augusti, förklarar att små butiker helt enkelt inte har råd att erbjuda ett kontant betalningsalternativ:

– Det är upp till varje handlare att välja hur man ska hantera det. Viljan att ta emot kontantbetalningar har alla, men man kanske inte har möjligheten till det.

På Gotland är det även är många utländska turister som vill betala kontant, berättar Anja Smittsarve. Hon menar dock att ansvaret för att möjliggöra kontantbetalning inte enbart kan läggas på butikerna. 

– Det är så mycket som har hänt i världen nu som gör att det behövs en förändring och då kommer man behöva hjälp av både lagstiftning och banker. Vi får bara försöka göra det bästa vi kan ute i handeln, säger Anja Smittsarve.

I mars 2023 presenterade Anna Kinberg Batra sin utredning Staten och Betalningarna. Den skulle bland annat ta fram förslag på hur statens respektive näringslivets ansvar för kontanthanteringen bör se ut. Johan Nilsson på Bankomat saknar dock fortfarande en bra lösning på problemet.

– Tyvärr saknar utredningen konkreta förslag på hur staten kan ta ett större ansvar för kontanthanteringen. Det borde vara självklart att ansvaret för en samhällsviktig infrastruktur ska ligga på staten och inte på marknadsaktörer, säger Johan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!