I början av oktober skrev GT om en ny våg av kritik mot färdtjänsten på Gotland.
– Det återkommer varje vecka. Det är svårt att få en resa inom rimlig tid för alla dem som ska lite längre, som till Hemse eller Rone. De får vänta tre, fyra, fem timmar, berättade till exempel en anonym sjuksköterska.
Egentligen är det inte längre Samres som har beställaruppdraget, utan systerbolaget DRT Solutions – och med dem har Region Gotland nu haft ett möte.
Problemen beror på en kraftigt ökad efterfrågan. Antalet beställda sjukresor har gått upp med elva procent.
Samma utförare ska dessutom utföra vissa skolresor, inom den "särskilda kollektivtrafiken" – och där har trycket ökat med hela 38 procent, något man inte tagit höjd för i nuvarande avtal.
– Det är till exempel när två föräldrar har skilt sig och ett barn behöver skjuts från en socken en vecka, men en annan socken veckan efter, förklarar tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).
Fler skilsmässor är alltså en faktor i ekvationen. Varför även sjukresandet ökar kan nämndordföranden inte svara på; det måste sjukvården utreda.
Resultatet blir, oavsett, att det råder fordonsbrist – trots att utföraren Taxi Visby kör med fler bilar än de måste.
– De levererar redan mer än vad avtalet säger. Men de säger också att det bara är under vissa topptider på dygnet som det blir problem. Sjukresor kan vara svåra att styra, men om fler inom färdtjänsten kunde förlägga sina resor till andra tider, mellan klockan nio och ett, så vore det väldigt bra, säger Karl-Johan Boberg.
I övrigt verkar det inte finnas mycket att göra, eftersom nuvarande avtal inte tagit höjd för ökningen.
Det är samtidigt svårt för regionen att vara kritisk – då de officiella synpunkterna mot den här trafiken är tämligen få.
– Man måste komma ihåg att vi egentligen har väldigt stor kundnöjdhet, jämfört med andra utövare.
Många som berörs av detta kanske inte orkar anmäla alla problem?
– Ja, det finns säkert ett mörkertal här. Men de som orkar anmäla får väldigt gärna göra det, vi behöver få in specifika synpunkter för att kunna gå vidare.
Med allt detta sagt så framförde regionen ändå visst klander, under mötet med DRT.
– När det gäller tiderna har man inte alltid följt avtalet, det ska inte vara mer än en timmes väntetid. Det är inte acceptabelt, säger Karl-Johan Boberg.