Ny våg av kritik mot färdtjänsten

Janne och hans mor skulle sammanstråla vid Brissund, med hjälp av varsin färdtjänstresa. Hon blev i stället avsläppt vid Snäck. Där blev hon kvar. Länge.

Janne Pettersson bor med sambo och katten Skriet på Terra Nova i Visby.

Janne Pettersson bor med sambo och katten Skriet på Terra Nova i Visby.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2022-10-04 06:02

Han ville åka till stranden – och var beredd på att få vänta några timmar, men det var ju sommar, så framemot kvällen var det nog fortfarande varmt.

Önskedestinationen Slite var inte aktuell, det hade blivit hemresa med färdtjänsten först mitt i natten. Men han kunde få en tripp till Brissund 17.30 och med hemskjuts vid 21-tiden, vilket rullstolsburne Janne Pettersson tyckte lät bra.

Han fick ett infall att till ringa sin mor, som också var sugen. Hon har av medicinska skäl fått körkortet indraget och behövde också färdtjänst. Via bokningen hittades en Brissundsresa till henne också; 17.35 skulle hon bli hämtad. Men hon fick vänta. Först 18.20 kom taxin – som sedan körde henne till Snäck.

– Hon ringde och frågade var jag var, men hon hade ju hamnat nio kilometer fel, det är knappast gångavstånd direkt. Jag ringde Samres och sa att det blev fel, men de svarade att det inte fanns någon taxi ledig, berättar Janne Pettersson.

Först 21.30 var hans mamma hemma igen; då hade en resa ordnats till henne. Via Brissund. Där hennes son inte längre fanns kvar.

undefined
Janne Pettersson har tröttnat på dålig teknik, samordning och planering inom färdtjänsten.

På Gotland nämns ofta Samres, men egentligen sköts beställningarna numera av DRT Solutions AB. Som dock ingår i Samres Holding AB – och berättelserna låter likadant oavsett.

Janne Pettersson har flera. För hans egen del är det mest arbetsresorna som krånglar. Han har rätt till sådana, varje arbetsdag, på fasta tider, spikade och bokade sedan länge.

Men han kommer ofta sent ändå, både till jobbet och hem därifrån.

– Det känns som bolaget tar sig rätten att ändra de här tiderna. Men det kan de inte göra, jag börjar ju jobba klockan nio. När en resa bokas om är de dessutom väldigt dåliga på att återkoppla. Någon gång har det varit åt andra hållet, att en chaufför plötsligt knackar på klockan 8.10, då är jag inte ens klar att åka.

undefined
Jyrki Vainio, chef för Gotlands kollektivtrafik.

Detta är bara en av de färdtjänstanvändare som framfört kritik på senare tid. Förra sommaren sade chefen för Gotlands kollektivtrafik, Jyrki Vainio, att de tagit tag i problematiken och att kunderna blivit "mycket nöjdare".

Men enligt flera källor har situationen inte alls förbättrats.

– Det har varit dåligt i flera år nu och jag är långt från den enda som säger det. Hela min arbetsgrupp är med mig, en stor mängd kollegor och även patienter, säger den sjuksköterska som nyligen författade en GT-insändare på ämnet.

"Nu får det vara nog! Nivån som Samres håller på hantering av sjukresor har nu definitivt sjunkit under en nivå som är acceptabel," skriver hon bland annat.

– Det återkommer varje vecka. Det är svårt att få en resa inom rimlig tid för alla dem som ska lite längre, som till Hemse eller Rone. De får vänta tre, fyra, fem timmar. Vi har inte rum att lägga in dem i, så de blir sittande i lasarettets entré. Ofta säger Samres att de ska ringa upp, men det gör de inte, så patienterna väntar utan att veta om de alls kommer hem, berättar den anonyma sjuksköterskan.

undefined
Färdtjänsthämtning utanför Visby lasarett. Arkivbild.

Det verkar vara själva beställningscentralen, med dess datasystem och appar, som fallerar.

Ingen av dem som GT har talat med säger något ont om taxiutförarna. Snarare tvärtom – förarna får beröm för att de "försöker göra vad de kan" i de flesta fall. Men de är också fast i systemfelet.

– Återkommande får man höra att det inte finns några bilar tillgängliga. För mig själv har det hänt ett antal gånger, man kan få vänta upp till två timmar, i värsta fall fyra, innan närmsta resa kan bokas. När man sedan träffar en chaufför så får man höra att personen i fråga inte har haft någon körning på minst en timme. Jag har mött flera chaufförer som har varit uppgivna och frustrerade över situationen, för att de inte kan utföra det jobb de skulle kunna göra, menar Janne Pettersson.

undefined
Janne Pettersson bor med sambo och katten Skriet på Terra Nova i Visby.

När GT ber DRT Solutions vd Lotta Elmfeldt om en kommentar, hänvisar hon ändå till bilbristen:

– Resandet på Gotland, framförallt när det gäller de längre resorna, har ökat markant sedan avtalet tecknades vilket medför att det under morgon och eftermiddag uppstår fordonsbrist. Vi beklagar att man upplever långa väntetider och alla inblandade parter jobbar hårt för att lösa det, säger hon.

Tekniska nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg (C), bekräftar att regionen också är inkopplad:

– Jag har hört synpunkter. Vi kommer i närtid ha möte med aktörerna inom denna trafik och de måste svara på detta. Servicen ska utföras på överenskommet sätt och detta har utförarna att följa.

Bolagen

Många på Gotland pratar om Samres, gällande samordning av färdtjänst. Men nuvarande avtal är med DRT Solutions – som dock ingår i Samres Holding AB.

GT har tidigare skrivit om Samres dotterbolag i bland annat Senegal – och att Gotlands färdtjänstresor ibland samordnas där.

Vem som i sin tur äger Samres-koncernen är något oklart. Det verkar delvis vara Almac konsult, via New Oak, via CMI Group, via PEQ Invest II AB. Systerbolaget Samres AB har dock nyligen köpts av Eniros dotterbolag Dynava.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!