I våras rapporterade Helagotland om att Högbyskolan i Hemse inlett en tre-dagars testperiod inför nästa läsårs mobilförbud. Nu är hösten här – och mobilerna inlåsta.
– Det är den lärare som har eleverna först varje morgon som samlar in mobilerna i en back, säger rektor Vicky Lindeborg och berättar att mobilerna lämnas tillbaka när sista lektionen är slut.
Efter en dryg vecka med mobilförbud har effekten varit påtaglig bland högstadiets elever i Hemse.
– Det har varit mer rörelse och de pratar mer med varandra. Vi tror att det här gynnar eleverna i deras socialisering och i sin inlärning. De har nog med skärmtid ändå, säger hon.
Även på Södervärnskolan i Visby måste eleverna lämna in mobilen under skoldagen. Men där handlar det snarare om att återvända till gamla rutiner.
– Nu måste de lämna in telefonerna under hela dagen igen, istället för till varje lektion som vi testade i våras, berättar rektor Cecilia Tofftén.
Anledningen till varför skolan provade ett nytt koncept var bland annat svårigheter med insamlandet och utdelandet. Det fanns också en motvilja från eleverna.
– Eftersom vi var den enda skolan med så restriktiva regler hade vi inte eleverna med oss. Det blev mycket diskussion kring varför vi skulle vara så hårda, när inte andra skolor var det.
Enligt Cecilia Tofftén är det andra förutsättningar nu när mobilförbudet har debatterats i landet och införts av fler skolor. De praktiska omständigheterna är fortfarande svåra, men hon menar att det är värt mödan.
– Att ta bort telefonerna ger stor effekt på elevernas mående, fokus och närvaro. Då är det värt att göra den här satsningen.
Cecilia Tofftén säger att hon märker skillnad från i våras, när mobiltelefonerna tilläts på rasterna.
– Det är lättare att få kontakt med eleverna, de pratar med varandra och sysselsätter sig på ett annat sätt mellan lektionerna.
Bland föräldrar och skolpersonal upplever såväl Cecilia Tofftén som Vicky Lindeborg att det råder en enighet kring mobilförbudet. Däremot finns det elever som känner sig otrygga utan sina mobiltelefoner och måste hitta strategier för att förhålla sig till sin oro.
– Överlag tycker jag dock att det varit en jättebra skolstart och att eleverna mycket väl förstår varför vi inför det här, de är fantastiskt kloka. För några år sedan var det mycket mer motstånd, det känns som att samhällsdebatten nått fram till ungdomarna nu, säger Cecilia Tofftén.