Flera restauranger i konkurs • ”Varit för lugnt”

September blev en tung månad för Fårös krogliv. Två restauranger försattes nämligen i konkurs. Och båda uppger liknande anledning: För lite folk i rörelse på kvällarna.

Restarang Pojjo vid Sudersand har varit populär och gästerna har verkligen gillat maten, menar grundaren Patrik Lindkvist.

Restarang Pojjo vid Sudersand har varit populär och gästerna har verkligen gillat maten, menar grundaren Patrik Lindkvist.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2022-10-13 07:02

Under september försattes Vinägergruppen AB, ägare till restaurangerna Sober, Vinäger och Italienaren i Visby, i konkurs. Nu har också Fårö blivit två restauranger fattigare. 

En av Fårörestaurangerna i konkurs är restaurang Pojjo vid Sudersand, som var inne på sin tredje säsong.

– Vi har kört i tre år nu och det är såklart tråkigt att det inte funkar. Men vi startade under pandemin så vi visste litegrann vad vi gav oss in på, säger Patrik Lindkvist, grundare.

Först två tuffa pandemiår, varav ett med hyressubventioner. Sommaren 2022 skulle tillslut bli året man väntat på.

– Nu kommer det lossna, tänkte vi. Nu får vi känna på hur det är att driva krog på Fårö, på riktigt. Men det var inte så enkelt och istället kom prisökningar, räntehöjningar och krig i världen.

Patrik Lindkvists teori är att dessa faktorer ihop påverkar gästernas beteende. Man är inte ute på kvällarna i samma utsträckning som förr.

– Matgästerna har vi haft. Men kvällarna har varit lugnare. Det pratas om att det varit väldigt lugnt på kvällarna generellt på Fårö. Jag tror folk håller i slantarna lite mer och vi har inte fått den omsättning vi hoppats på.

undefined
Mycket finns att göra på Fårö, men av någon anledning har gästerna lyst med sin frånvaro hos öns restauranger, i alla fall under kvällstid.

Restaurangen Austers kök och bar flyttade i början av året in i restaurangen som tidigare var Ebbas. Trion Max Ohly, Mikael Jakobsson och Jakob Wester ville göra något nytt med krogen och planerna var högtflygande. Men det blev bara en sommar för satsningen.

– Det är klart att det är tråkigt när man satsar och tror på något. Så blir det inte alls vad man hoppats på, säger Jakob Wester, delägare som tidigare också drivit Broakiosken på Fårö.

Han har samma upplevelse som Patrik Lindkvist på Fårö – att gästerna helt uteblev under kvällarna. 

– Det konstiga var att vi kände rätt tidigt på säsongen att det var lugnt. Men vi tänkte att det skulle komma igång. Men det gjorde aldrig riktigt det. Säsongen är kort på Gotland, väldigt kort.

Tempot och den korta säsongen gör att det är svårt att arbeta långsiktigt, menar Jakob Wester.

– Under säsongen kör man bara på, man vet knappt vad som är upp och ned. Efter säsongen är det så kort om tid att räta upp det om det gått knackigt.

Personalen kommer få sina löner tack vare den statliga lönegarantin, hyrorna är betalda men vissa leverantörer kan bli utan ersättning.

– Tyvärr är det så att vissa kommer i kläm.

Kombinationen av höjda räntor, ökade priser på råvaror, inflation, högre energipriser har alla påverkat tror Jakob Wester. 

– Lägg också till en galning i öst som för ett medeltida krig mitt i alltihop. Allt detta slår rakt in i den privata plånboken.

undefined
Max Ohly, Mikael Jakobsson och Jakob A. Wester i början av året innan restaurangen Austers kök och bar öppnat.

Thomas Jakobsson är chefsekonom hos besöksnäringsensbranschorganisationen Visita. Han befarar att ännu tuffare ekonomiska tider framför oss. 

– Det pekar tyvärr i fel riktning, att vi kommer se mer kostnadsökningar och mindre intäkter. Det pekar mot att de som inte klarar av att behålla sin lönsamhet måste dra ner väldigt mycket eller slå igen helt.

När Visita gjort undersökningar på vad konsumenter kommer välja bort i tuffare ekonomiska tider, ligger utländsk konsumtion i form av semester på första plats, följt av konsumtion inom besöksnäringen i vardagslivet och på semester.

– Det låter kanske tufft, men för många företag ligger större delen av krisen framför oss. Vi har börjat se en inbromsning nu både gällande utbud och efterfrågan.

Konkurser i Sverige

Antalet konkurser i Sverige ökar under 2022. Bara under september månad registrerades 510 konkurser i hela landet. Det är en ökning med 19 procent jämfört med förra året. 

Sett till hela det tredje kvartalet landar den totala konkursuppgången i Sverige på tre procent. 

Totalt har i år 4018 företag försatts i konkurs i Sverige. På Gotland gick fem företag i konkurs, jämfört med ett år 2021. 

Källa: Creditsafe

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!