Så säger lagen om att klättra på raukar och ringmur

Klättring på raukar och ringmur kan vara farligt, men inte nödvändigtvis ett brott mot lagen. Att bygga stentorn är däremot brottsligt på många platser.

Langhammars på Fårö, ett av de mer kända raukområdena på Gotland.

Langhammars på Fårö, ett av de mer kända raukområdena på Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-07-28 11:10

Som Helagotland rapporterat skadar sig ett antal personer varje år illa efter att ha ramlat från raukar eller ringmur. Att klättra på raukar kan vara lockande men förrädiskt. 

undefined
För några slutar klättringen på raukar eller ringmur med ett akut besök på Visby lasarett.

Rauken Jungfrun vid Lickershamn är tolv meter hög, andra nästan lika höga och kan se inbjudande ut att bestiga. Men ytan är skrovlig. Ett fall utför kan ge skrubbsår och frakturer. Men frågan är om det är olagligt, eller om det bara dumt att riskera sin egen säkerhet?

– Det finns inte några naturreservatsföreskrifter som direkt förbjuder det, säger Martin Fritz, länsjurist hos länsstyrelsen på Gotland om klättringen.

Däremot, konstaterar han, är det enligt många reservatsföreskrifter förbjudet att skada eller göra åverkan på raukarna, om man försöker sig på att ta sig upp i dem.

undefined
Rauken Jungfrun vid Lickershamn är tolv meter hög, med stup utanför ner mot havet.
undefined
Raukar finns även på Asunden, strax norr om Slite.

När det gäller ringmuren är det Region Gotland och Riksantikvarieämbetet som är fastighetsägare respektive förvaltare.

– Ringmuren är en fornlämning som omfattas av kulturmiljölagen. Att skada fornlämningar är förbjudet, men inget anges om att det är förbjudet att beträda dem. Det är inte olagligt, utifrån kulturmiljölagen, säger Martin Fritz.

undefined
Att njuta av utsikten på ringmuren är förrädiskt. Akuten på Visby lasarett tar hand om de som faller ner.
undefined
Ringmuren är drygt tre kilometer lång, med några platser försedda med trappor där besökaren kan klättra säkert.

Att försöka se solnedgången från Visby ringmur lockar varje sommar många att klättra. I värsta fall alkoholpåverkade med sämre omdöme och förmåga. Personalen på akuten på Visby lasarett får ta emot de som faller. Stukningar, men även benbrott har förekommit.

undefined
Stentorn vid Langhammars raukfält, inte tillåtet enligt reservatsföreskifterna.

Att bygga stentorn på stranden är däremot inte tillåtet på platser som är naturreservat med föreskrifter som förbjuder det.

– Det finns inget generellt förbud, man får titta i reservatsföreskrifterna vad som gäller, säger Martin Fritz och berättar att det i områden som Ekstakusten och Langhammars på Fårö uttryckligen är förbjudet för besökare att resa stentorn eller förflytta sten.

Den som ändå gör det kan göra sig skyldig till brott eller "förseelse mot områdesskydd". 

Men frågan om stentorn är lagliga eller inte kan påverkas av andra lagar.

– Det blir en definitionsfråga. Miljöbalken säger att man ska visa hänsyn och varsamhet när man utnyttjar allemansrätten eller vistas i naturen, säger han.

undefined
Langhammars på Fårö, ett av de mer kända raukområdena på Gotland.

För den som ska vistas i skog och mark på ön, kanske tälta eller göra upp eld, är det viktigt att ta reda på vad som gäller i förväg.

– Informationen finns lättillgänglig på länsstyrelsens hemsida, och på skyltar vid naturreservaten. Det är alltid klokt att titta, innan man besöker ett område, säger Martin Fritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!