Raukklättring och fall från ringmuren typiska skador sommartid

Hög berusning och hot mot personalen, men i övrigt en bra sommar hittills. Så summerar chefen på akutmottagningen de senaste veckorna med nya lokaler.

Ombyggda akutmottagningen på Visby lasarett fungerar bättre än tidigare. Bemanningen är bra men sommaren har hittills inneburit mycket att göra. Hög berusning på patienter och hot mot personalen har förekommit, med några fall som polisanmälts.

Ombyggda akutmottagningen på Visby lasarett fungerar bättre än tidigare. Bemanningen är bra men sommaren har hittills inneburit mycket att göra. Hög berusning på patienter och hot mot personalen har förekommit, med några fall som polisanmälts.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-07-25 05:15

Onsdag i vecka 30 innebär hårt tryck på akutmottagningen på Visby lasarett.

– Men hör, det är tyst och lugnt här, säger enhetschef Josefin Tomtlund.

undefined
Akutmottagningen på Visby lasarett har varit hårt belastad, med hot mot personal och en hel del alkoholpåverkade patienter, berättar enhetschef Josefin Tomtlund som i övrigt är nöjd med sommaren hittills.

Nya akuten kunde smygöppna i mitten av juni. I första etappen av fyra har en ny entré tagits upp i fasaden. Nya väntrum har byggts och i receptionen kan patient och sjuksköterska stänga dörren och prata i enrum, utan att de övriga i väntrummet lyssnar.

– I går eftermiddag var det fullt på alla stolar i väntrummen – det var en sommardag det, säger hon och berättar att personalen alltid prioriterar den som är i störts medicinskt behov av vård.

undefined
Ombyggda akutmottagningen på Visby lasarett fungerar bättre än tidigare. Bemanningen är bra men sommaren har hittills inneburit mycket att göra. Hög berusning på patienter och hot mot personalen har förekommit, med några fall som polisanmälts.
undefined
Enhetschef Josefin Tomtlund berättar om en ökning av antalet hot mot personalen. "Vi har nolltolerans och anmäler allt", säger hon. De nya lokalerna, menar hon däremot, innebär en stor förbättring i arbetsmiljön som är tyst och lugn.

Vecka 27 var i år lugnare än samma vecka i fjol, med i snitt 90 patienter per dygn. Vecka 28 ökade istället trycket, för att faktiskt minska under partyveckan vecka 29. Då ökade istället berusningsgraden, med omplåstringar och ibland farliga mängder alkohol i blodet.

– Framförallt nattetid, med alkoholförgiftade och många unga födda på 2000-talet, när krogarna stänger, säger Josefin Tomtlund och berättar om promillehalter på mellan 1,7 och 3 hos de som kördes dit av polis eller ambulans.

Inte alla ville ta emot hjälp. Personalen får inte lov att tvinga någon till vård, den som nekar får själv försöka gå därifrån.

Allt vanligare är utåtagerande besökare, med hot om våld.

– Det blir vanligare och vanligare att man som vårdpersonal blir hotad och utsatt för våld. Vi har avtal med vaktbolag, överfallslarm och nära samarbete med polisen, säger Josefin Tomtlund.

undefined
Sjuksköterska Frida Boman uppskattar att hon kan stänga dörren om sig och patienten i receptionen. Det gör att hon vågar ställa andra frågor, utan att riskera att hela väntrummet lyssnar.

Under juni månad gjordes ett par polisanmälningar, efter att personalen hade mottagit hot och utsatts på jobbet.

– Det är personal som blivit fysiskt utsatta och då blir det en psykisk påfrestning. Vi har nolltolerans och anmäler alltid, säger Josefin Tomtlund och menar att det farliga är om man vänjer sig vid hot som normalitet och del i jobbet.

Under våren fick hon i egenskap av enhetschef ta emot ett hot riktat mot henne, via mejl.

– Man mejlar anonymt, eller ringer från dolt nummer och hotar personalen som svarar, säger hon och berättar att hon ser allvarligt på alla sådana fall.

undefined
Undersköterskan Kenneth Bergstedt uppskattar de nya lokalerna, något som han menar att patienterna också gjort.
undefined
Nya akuten har fått ett antal nya undersökningsrum, där patienten har tillgång till egen toalett inne på rummet och inte behöver gå ut i korridoren.

Typiska akutskador som bara inträffar på Gotland är skrubbsår efter raukklättring, och frakturer och stukningar efter fall från ringmuren. Bett av insekter och infekterade sår är också vanliga på sommaren.

– Ring alltid 1177, om det är livshotande 112. 1177 har också en hemsida på nätet om hur man söker vård på Gotland, säger Josefin Tomtlund och berättar att vårdcentralerna Visby Söder, Hemse och Slite har turistmottagningar öppna och att apoteken har personal som kan ge råd.

Hennes egna råd sommartid för att slippa hamna på akuten är att alltid tvätta sår och hålla rent.

– Tvål och vatten duger bra. Drick mycket vatten för att undvika uttorkning och värmeslag, använd solskydd, och kläder som skyddar mot solen. Och kontrollera alltid burkar och flaskor innan du dricker ur dem – så att det inte har krupit ner någon geting där!

Att få ett getingbett i munnen eller halsen kan vara livsfarligt, med andningsvägar som täpps igen. 

– Det känns som att försöka springa runt huset och andas genom ett sugrör. De som kommer hit har ett sånt stresspåslag, och oro, säger Josefin Tomtlund.

undefined
Akuten på Visby lasarett har fått ny entré, där patienten först ringer på en klocka och sedan får träffa en sjuksköterska i enrum, utan att andra behöver höra vad man söker för.

Trots hårt tryck, menar hon, har lokalerna hittills fungerat mycket bra. Även personalläget är trots semestertider klart bättre än i fjol.

– Vi är av med all hyrpersonal och har inte haft hyrsjuksköterska inne sedan februari, säger planeringsansvariga Helene Yttergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!