Avgångsvederlag används av många arbetsgivare, som ett verktyg när andra alternativ är uttömda, exempelvis omplacering. Men det kostar. I Region Gotlands fall handlar det om mångmiljonbelopp som varje år måste tas ur skattebetalarnas kassa.
Åren 2020-2023 har regionen i snitt betalat ut avgångsvederlag på fem miljoner om året – en nota som med arbetsgivaravgifter landar på över 6,5 miljoner årligen.
Enligt Lotta Israelsson slutar de allra flesta överenskommelser med att den anställda ersätts med lön under ett antal, maximalt sex, månader. Hon understryker att chefer har samma anställningstrygghet som övriga medarbetare.
– Det finns heller inget fallskärmsavtal från start på våra chefspositioner, med undantag för regiondirektören, då våra chefer omfattas av LAS (lagen om anställningsskydd).
Ändå sker det uppgörelser för höga belopp – som får vilken "vanlig" medelinkomsttagare som helst, att tappa hakan. Helagotland har de senaste åren rapporterat om flera chefer som lämnat sin tjänst inom Region Gotland, samtidigt som de fått behålla sin relativt höga lön i uppemot 15 månader.
Nyligen aktualiserades ett av regionens tidigare utköp, som kostade skattebetalarna 1,1 miljoner kronor, i samband med Expressens granskande artikelserie "Fallskärmsjägarna". Där framkommer det att tidigare tillväxtchefen på Gotland, Nils-Erik Selin, erhållit avgångsvederlag från Region Gotland samtidigt som han fått lön på sitt nya jobb som förvaltningschef i Oxelösund.
Att ersättningen inte räknas av vid en ny anställning, är en ren förhandlingsfråga, menar Lotta Israelsson, när Helagotland ber henne förtydliga de svar hon gav i samband med Helagotlands rapportering om Expressens granskning.
– Det är något som kan vara med i ingången i förhandlingen där vi i första hand vill nå en överenskommelse som vi kan stå för och som är den bästa för Region Gotland.
Det allra bästa vore förstås att inte hamna i ett läge där skattefinansierade medel används för att köpa ut anställda. I synnerhet om det kunde ha undvikits genom en noggrannare rekrytering. Det finns exempel på detta under senare tid.
I mars 2023 uppdagades det att en toppchef inom Region Gotland, samt två fackliga företrädare, anmäldes för trakasserier och kränkningar. Anmälaren, som också var en regionchef, köptes ut för över en miljon kronor efter en anställning på tre månader. Det framkom då att personen hade en något brokig arbetshistoria med tidigare förlikningar.
Lotta Israelsson beskriver själv ärendet som exceptionellt – och en solklar felrekrytering.
– Det var dyrt, alldeles för dyrt. Men i det här fallet fanns det andra skäl som gjorde att alternativet, att inte köpa ut, sannolikt skulle kosta mer i längden.
I det specifika fallet förra året använde regionen sig av en extern rekryteringsfirma, en tjänst som i första hand används för att hitta kandidater till chefsposter. Ett samarbete som Region Gotland avslutade efter händelsen.
Varje år görs cirka 20-30 överenskommelser, ibland fler, med anställda som av olika anledning inte längre kan klara sitt jobb. Det vill Lotta Israelsson sätta i sammanhang med att Region Gotland, som har cirka 6 800 medarbetare, under 2023 annonserades cirka 2 000 tillsvidare- och visstidstjänster.
– Den övervägande delen av dessa överenskommelser har efter en lång rehabiliteringsprocess eller där det funnits arbetsrättslig grund. De fall som ni tittat särskilt på, det vill säga chefer som får avgångsvederlag på grund av att det inte finns sakliga skäl, är verkligen ett fåtal av dessa. Men dessa avtal blir å andra sidan ofta dyra.
I dagsläget har Region Gotland en generell skrivning kring avräkning – det vill säga när ett avgångsvederlag minskar eller upphör vid nytt jobb – som gäller vid ny tjänst inom regionen. Lotta Israelsson öppnar dock för att även ställa krav på att anställning utanför regionen ska räknas av, när avgångsvederlag måste användas för att säga upp utan sakliga skäl – som i de uppmärksammade fallen där chefer köpts ut.
– Vi ska se över vår rutin med avräkning för att se om vi kan bli ännu tydligare med vilka krav och villkor vi ska ha med i ingången av en eventuell förhandling, säger Lotta Israelsson.