Flera strandbodar till salu – men vilka regler gäller?

För närvarande är det flera strandbodar till salu runtom på Gotland. Men hur en strandbod får användas bestäms av hur de användes för 50 år sedan.

Fiskebodar i Sysne fiskeläge. Ingen av bodarna på bilden tillhör de bodar som i skrivande stund är utlagda till försäljning.

Fiskebodar i Sysne fiskeläge. Ingen av bodarna på bilden tillhör de bodar som i skrivande stund är utlagda till försäljning.

Foto: Eva HC Nyström

Gotland2024-04-29 12:05

Just nu finns fem gotländska strandbodar utlagda till försäljning på Hemnet. Därtill såldes nyligen en bod i Burs före visning. Bodarnas storlek varierar från 12, 6 kvadratmeter upp till 29,5 kvadratmeter och de begärda priserna spänner från 750 000 kronor till 1,3 miljoner kronor.

Flera av objekten är välinredda och har uteplatser utvändigt. Gränsen för vilken utrustning en strandbod får ha är inte helt tydlig, vare sig för ägare eller tillsynshandläggare. En del bodar har också genom åren erhållit strandskyddsdispenser.

Nya riktlinjer har varit på gång flera gånger men än så länge gäller gammal hävd.

– Det gjordes en strandskyddsutredning för ett par år sedan men den blev inte antagen. Kring strandbodar gäller det som varit. Det vi har som rättesnöre hos oss är den gamla strandbodsinventeringen, säger Anna-Lena Fritz, chef på länsstyrelsen Gotlands enhet för naturskydd.

Den inventeringen genomfördes 1973 av Gotlands museum. Två år senare, 1975, kom strandskyddslagstiftningen.

– I inventeringen finns noggranna anteckningar i varje fiskeläge om hur bodarna då användes och såg ut. Utifrån detta så klassades bodarna.

undefined
Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen menar att tillsynsbehovet av gotländska strandbodar är väldigt stort.

Bodarna faller in i tre kategorier:

Förråd. I dem är övernattning inte tillåten.

Fiskebod. Enstaka övernattningar är tillåtna.

Sommarstuga. Får användas för fritidsboende.

undefined
Gotländska strandbodar. Ingen av bodarna på bilden tillhör de bodar som i skrivande stund är utlagda till försäljning.

Vad är att beteckna som "enstaka" övernattning? 

– Det bedöms från fall till fall. Det är i alla fall inte tänkt att man ska hyra ut bodarna, eller själv bo där, för en längre tid. 

Vad för regler gäller kring inredning?

– Man får inte inreda bodarna med sådant som enligt jordabalken räknas som inredning för bostadsändamål, till exempel spis och el, om det inte funnits någon sådan enkel inredning från början. Det bedöms också i varje enskilt fall.

Att i varje enskilt fall göra bedömningar, innebär det en svårighet för er vid tillsyn?

– Nej, det skulle jag inte säga men det är klart att det kan vara svårt att bedöma vilka förändringar som gjorts. Det finns ingen preskriptionstid för hur långt i efterhand man kan komma och begära rättelse, men i varje enskilt fall får man bedöma vad som får anses vara skäligt utifrån de förändringar som gjorts. 

Vad gäller angående uteplatser?

– Om det är en bod som i grunden är en förrådsbod så har den ingen hemfridszon, utan allemansrätten gäller hela vägen inpå knuten. Terrasser, utemöbler och liknande blir ju då avhållande för allmänheten och är inte tillåtna.

undefined
Fiskebodar i Sysne fiskeläge. Ingen av bodarna på bilden tillhör de bodar som i skrivande stund är utlagda till försäljning.

Generellt tycker Anna-Lena Fritz att behovet av tillsyn inom strandskydd är väldigt stort.

– Vi har otroligt små resurser för att bedriva planerad tillsyn, det mesta vi har är händelsestyrd tillsyn.

Under 2023 genomfördes en planerad tillsynsvecka på norra Gotland. 

– Det visade sig ju att det var flera delar vi behövde gå vidare med där, och jag vet om flera fiskelägen där det har gjorts väldigt stora förändringar.

Hon understryker att det också finns goda exempel.

– Det finns föreningar som har otrolig koll, med tydliga regler och stadgar. Sedan finns det andra föreningar där det inte är så. 

Anna-Lena Fritz ser gärna att mäklare och säljare kontaktar Länsstyrelsen om det råder osäkerhet kring hur bodarna får utrustas och användas.

– Man har ju, både som säljare och köpare, en jättestor undersökningsplikt. Som köpare är det väldigt tråkigt om man köper en strandbod dyrt, som det sen visar sig att man inte får använda på det sätt som man tänkt sig, säger Anna-Lena Fritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!