Det var i juni förra året som regionfullmäktige klubbade igenom budgeten på cirka 6,19 miljarder kronor.
– Region Gotland var en av fyra regioner som inte lade en negativ budget inför 2023. Nu visar delår 1 att vi kanske var för optimistiska och att läget här är som i resten av landet. Jag vet inte en enda region som har en positiv prognos för året, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i ett pressmeddelande.
Enligt den prognos som presenterades i dagarna går endast en av regionens nämnder, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, mot ett överskott. Sammantaget förutspås 155 miljoner kronor i röda siffror när året är till ända.
– Prognosen är allvarlig. Ett stabilt ekonomiskt läge i Region Gotland utgår från att nämnderna klarar sitt uppdrag inom den budgetram som är avsatt. Viss avvikelse kan hanteras eftersom det finns ett budgeterat överskott på totalen. Men ett underskott på den här nivån kommer att innebära ett negativt resultat på totalen, säger Meit Fohlin.
Detta står i bjärt kontrast till fjolåret, då bokslutet landade på 237 miljoner kronor över budget. Det resultatet förklarades dock till stor del av olika riktade statsbidrag – utbetalningar som nu upphört. Så klart spökar även inflationen.
– Det här underskottet är till viss del en effekt av ett allmänt högre prisläge som påverkar kostnaderna på flera olika sätt. Men det kommer också av att de riktade statsbidragen från staten minskat. Kostnaderna minskar inte i samma omfattning. Det här är särskilt tydligt inom vården. Det beror också på att de effektiviseringar som beslutats inte fått effekt fullt ut, säger ekonomidirektör Ulrika Jansson.
Av de 155 miljonerna i regionens negativa prognos står hälso- och sjukvårdsnämnden för hela 105 miljoner kronor. Enligt regionen hänger detta ihop med personalbristen i vården, som lett till att dyr hyrpersonal måste anlitas.
Kostnader kopplade till löneökningar för vissa avtalsområden, samt pensionsavgångar är andra faktorer som lyfts fram i Region Gotlands analys.
– 2023 ökar pensionskostnaden med 270 miljoner jämfört med år 2022. Vi räknade med en ökad kostnad i budgeten men det är naturligtvis en enorm belastning för Region Gotlands totala ekonomi, säger tf regiondirektör Torsten Flemming.