Det Àr regionstyrelsens arbetsutskott som föreslÄr att regionen testar möjligheterna att ge barn i förskola och skola kyld mat. Beslut i regionstyrelsen vÀntas den 30 maj, för att sedan eventuellt spikas i regionfullmÀktige.
Anledningen Àr att erfarenheterna av kyld mat inom Àldreomsorg samt hÀlso- och sjukvÄrd varit övervÀgande positiva, vilket framgÄr av regionstyrelseförvaltningens rapport "Effekter i hela mÄltidskedjan vid produktion och leverans av kyld mat".
Meit Fohlin (S) Àr regionstyrelsens ordförande. För tvÄ Är sedan kritiserade hon dÄ styrande Alliansen för planerna pÄ produktion av kyld mat i stor skala. I dag hÄller hon delvis med:
â Fördelarna med kyld mat i vĂ„rd och omsorg Ă€r den ökade flexibiliteten. PĂ„ sĂ„ vis kan man erbjuda en större variation av rĂ€tter och ocksĂ„ större möjlighet att servera pĂ„ den tid pĂ„ dygnet patient eller Ă€ldre vill Ă€ta. Det skulle i sin tur kunna bidra till att fler fĂ„r i sig nĂ€ringsriktig mat vilket kan bidra till bĂ€ttre hĂ€lsa och rehabilitering, sĂ€ger hon.
Lika övertygad Àr hon inte över kyld mat i skolan:
â Vad gĂ€ller att servera motsvarande i skolor och förskolor Ă€r jag fortfarande mycket tveksam till det. Man vill testa i mycket liten skala och det kan man ju möjligen göra. Nackdelar med det hĂ€r Ă€r att vi i dagslĂ€get inte har kök som kan producera det, vilket medför stora merkostnader som följd av investering, Ă„tminstone initialt. I dagslĂ€get finns inte de resurserna.
Ur rapporten "Effekter i hela mÄltidskedjan vid produktion och leverans av kyld mat":
"Sammanfattningsvis ses mĂ„nga fördelar med att öka produktionen och leveranser av kyld mat till hĂ€lso- och sjukvĂ„rden och till Ă€ldreomsorgen. Ăven utmaningar har identifierats. Vilka effekterna i kedjan skulle bli för skola och förskola har inte i samma utstrĂ€ckning identifierats. För att kunna landa i eventuella fördelar samt utmaningar skulle ett nĂ€rmare test för dessa verksamheter behövas."
I maj i fjol beslutades att regionstyrelseförvaltningen skulle fÄ i uppdrag att utreda vilka kunder som skulle kunna erbjudas kyld mat, samt konsekvenserna av detta i hela mÄltidskedjan. Men de skulle dessutom komma med förslag pÄ vilket av alternativen, nybyggnation eller ombyggnation, som en fullskalig förstudie skulle genomföras för. Och nu tycks man ha bestÀmt sig.
Vid regionstyrelsens arbetsutskotts sammantrÀde i maj i Är har man gjort bedömningen att förstudien ska gÀlla nybyggnation av ett tillagningskök som kan producera mat frÄn grunden, kyla ner paketera och förvara. Dessutom bör köket ha en viss överkapacitet enligt förslaget.