Det är regionstyrelsens arbetsutskott som föreslår att regionen testar möjligheterna att ge barn i förskola och skola kyld mat. Beslut i regionstyrelsen väntas den 30 maj, för att sedan eventuellt spikas i regionfullmäktige.
Anledningen är att erfarenheterna av kyld mat inom äldreomsorg samt hälso- och sjukvård varit övervägande positiva, vilket framgår av regionstyrelseförvaltningens rapport "Effekter i hela måltidskedjan vid produktion och leverans av kyld mat".
Meit Fohlin (S) är regionstyrelsens ordförande. För två år sedan kritiserade hon då styrande Alliansen för planerna på produktion av kyld mat i stor skala. I dag håller hon delvis med:
– Fördelarna med kyld mat i vård och omsorg är den ökade flexibiliteten. På så vis kan man erbjuda en större variation av rätter och också större möjlighet att servera på den tid på dygnet patient eller äldre vill äta. Det skulle i sin tur kunna bidra till att fler får i sig näringsriktig mat vilket kan bidra till bättre hälsa och rehabilitering, säger hon.
Lika övertygad är hon inte över kyld mat i skolan:
– Vad gäller att servera motsvarande i skolor och förskolor är jag fortfarande mycket tveksam till det. Man vill testa i mycket liten skala och det kan man ju möjligen göra. Nackdelar med det här är att vi i dagsläget inte har kök som kan producera det, vilket medför stora merkostnader som följd av investering, åtminstone initialt. I dagsläget finns inte de resurserna.
Ur rapporten "Effekter i hela måltidskedjan vid produktion och leverans av kyld mat":
"Sammanfattningsvis ses många fördelar med att öka produktionen och leveranser av kyld mat till hälso- och sjukvården och till äldreomsorgen. Även utmaningar har identifierats. Vilka effekterna i kedjan skulle bli för skola och förskola har inte i samma utsträckning identifierats. För att kunna landa i eventuella fördelar samt utmaningar skulle ett närmare test för dessa verksamheter behövas."
I maj i fjol beslutades att regionstyrelseförvaltningen skulle få i uppdrag att utreda vilka kunder som skulle kunna erbjudas kyld mat, samt konsekvenserna av detta i hela måltidskedjan. Men de skulle dessutom komma med förslag på vilket av alternativen, nybyggnation eller ombyggnation, som en fullskalig förstudie skulle genomföras för. Och nu tycks man ha bestämt sig.
Vid regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i maj i år har man gjort bedömningen att förstudien ska gälla nybyggnation av ett tillagningskök som kan producera mat från grunden, kyla ner paketera och förvara. Dessutom bör köket ha en viss överkapacitet enligt förslaget.