Fortsatt kockbrist på Gotland – restauranghögskola utreds

Kan kockbristen lösas med en restauranghögskola på ön? Förutsättningarna för en sådan utreds nu av ett konsultbolag, på beställning av Gotlands Förenade Besöksnäring och Tillväxt Gotland.

Arbetsförmedlingen förväntar sig att efterfrågan på kockar kommer att öka ännu mer de kommande åren.

Arbetsförmedlingen förväntar sig att efterfrågan på kockar kommer att öka ännu mer de kommande åren.

Foto: Foto: TT

Gotland2024-07-28 05:15

Mitt under högsäsongen efterlyser Värdshuset Lindgården en kock med start så snart som möjligt, efter att ett tillskott i köket nyligen slutat. Annonsen, som publicerades på onsdagkvällen på Facebook, lockar med heltidstjänst, året runt-jobb, och hållbarhetsprofil.

Men att rekrytera kockar är något som periodvis visat sig svårt. 

– Det är få duktiga kockar vi slåss om när vi ska tredubbla styrkan i köket över sommaren, berättar Frida Domnauer på Lindgården.

Kompetensbristen inom restaurangbranschen har länge varit ett huvudbry för öns krögare, och särskilt svårt är det sedan pandemin när många kockar valde att lämna krogbranschen. På Gotland försvåras även rekryteringen av att restaurangerna sällan har öppet året om.

– Det är de anställdas marknad och verkligen en skadeskjuten bransch, säger hon.

På Gotlands Förenade Besöksnäring har man varit varse problemen under lång tid. Enligt Erik Öhrn, som är verksamhetsledare, har de arbetat nära skolväsendet för att identifiera problem och lösningar till kompetensbristen. 

undefined
Erik Öhrn, verksamhetsansvarig på Gotlands Förenade Besöksnäring, berättar att det pågår en utredning om en restauranghögskola på Gotland.

Sedan i april pågår utreds möjligheterna för en restauranghögskola på ön. HelaGotland skrev ifjol om initiativet, som nämnt Grythyttan utanför Örebro och den danska skolan MAD som föredömen.

– Gotlands styrkor är dels besöksnäringen, dels mat- och livsmedel; vårt jordbruk och grödor har högt renommé. En restauranghögskola skulle förena de två, säger han.

Frida Domnauer är inne på samma spår.

– Vi har allt här, råvarorna, vinmakare, producenter som är så jävla duktiga, säger hon.

undefined
"Det är en skadeskjuten bransch", säger Frida Domnauer på Lindgården.

Erik Öhrn tror också att en restaurangskola skulle hjälpa att lösa kompetensbristen genom att stötta öns krogar med duktig personal.

Utredningen är beställd av Gotlands Förenade Besöksnäring och Tillväxt Gotland, och utförs av företaget Eldrimner som specialiserar sig på mathantverk.

– De intervjuar nu massa intressenter på Gotland – politiker, krögare, producenter, bönder – om vilka behov som finns, berättar Kati Ahtee på Gotlands Förenade Besöksnäring.

Förutom att undersöka branschens och politikens inställning, ska många praktiska frågor redas ut, till exempel vem som ska vara huvudman för utbildningen.

undefined
Kati Ahtee är projektledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.

I november ska resultatet av utredningen presenteras.

– Det är lätt att drömma och i slutändan är det politiken som tar beslut, men indikationen hittills är att det är en positiv inställning bland de som tillfrågats, säger Kati Ahtee.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!