Ökade transportkostnader slår hårt mot öns producenter

Ökade transportkostnader slår hårt mot öns företagare. Förutom att det blir dyrare att skicka det som produceras kan det även innebära att det blir svårare att rekrytera personal, det menar mejerichefen Martin Berg på Arla.

I januari 2023 höjde Destination Gotland biljettpriserna med 30 procent.

I januari 2023 höjde Destination Gotland biljettpriserna med 30 procent.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-02-10 19:15

I början av året höjde Destination Gotland biljettpriserna rejält, något som även påverkar öns livsmedelsproducenter.

Som Helagotland skrivit om tidigare innebär det enligt Andreas Nypelius, ordförande på LRF Gotland, att det på totalen blir tusenlappar dyrare att köra en lastbil fram och tillbaka mellan Gotland och fastlandet.

– Vi har redan en tuff situation på ön, detta påverkar våra kostnader ännu mer. Detta blir ytterligare en sten som skaver i skon, säger Magnus Dahlblom, vd på Gotlandsägg. 

undefined
Magnus Dahlblom är vd på Gotlandsägg.

Gotlandsägg har äggpackeri i Småland och på Gotland. I Stenkyrka tillverkar de även pannkakor som skickas till livsmedelsbutiker i hela Sverige. 

Gotlandsägg transporterar inte några ägg till Gotland men bolagets logistik innefattar transporter både till och från Gotland. 

– Det går lastbilar med pannkakor och ägg dagligen, säger Magnus Dahlblom.

undefined
Kapaciteten i pannkaksfabriken i Tingstäde är 11 000 pannkakor eller 22 000 plättar per timme.

Även andra livsmedelsleverantörer drabbas hårt av ökade fraktpriser i kombination av att priset på el, diesel och foder gått upp. 

Arla i Visby transporterar 98 procent av det de producerar på ön till fastlandet.

– Vi har daglig frakt. Den lilla delen som finns kvar är konsumtionsmjölk, den stannar på Gotland. Allt annat går till övriga Sverige och utomlands, säger fabrikschefen Martin Berg.

Men det finns även andra aspekter på de höjda biljettpriserna.

– Om kostnaden för transporten ökar påverkar det lönsamheten för företag men också för privatpersoner. För mig handlar det också om vår attraktivitet som ö. Blir det dyrare kommer fler tveka om att flytta, då blir det svårare att rekrytera, säger Martin Berg.

undefined
Martin Berg, mejerichef på Arla i Visby tror att Destination Gotlands nya biljettpriser kan göra Gotland mindre attraktivt vid rekrytering av personal.

Enligt honom finns det dock andra företag som drabbas hårdare av ökade fraktpriser. 

– Arla har bara en del av sin verksamhet här. Jag vill vara ödmjuk, Arla är ett jättestort företag med verksamhet i olika länder och segment. Jag vill hellre slå ett slag för de som har hela sin verksamhet på Gotland, säger han.

Varje år tar Arla emot 130 miljoner kilo mjölk varav en stor del koncentreras till mjölkpulver som skickas vidare.

– 10 kilo mjölk blir 1 kilo mjölkpulver.

Öns mjölkbönder har det sedan innan tufft på grund av de ökade kostnaderna. Men leveranserna av mjölk från lantbrukarna har inte minskat.

– Än så länge motsvarar mjölkinvägningen det som levererades förra året. Men vi vet att prisökningarna drabbat alla, säger Martin Berg. 

undefined
Mjölnaren Laban Bergström älskar sitt jobb.

Laban Bergström, som driver Labans kvarn i Romakloster, skickar runt 80 procent av sitt mjöl till fastlandet.

– Jag transporterar kanske 400 pall om året, säger han och fortsätter:

– Visst kommer vi att påverkas av att de är dyrare att frakta med båten. 

Men det är inte bara fraktpriserna som tär på kvarnens marginaler. 

– Jag fick de nya priserna på säd häromdagen, det var inget kul, säger han.

undefined
2018 kostade två kilo vetemjöl från Labans kvarn 20 kronor. Trots att priserna gått upp har efterfrågan inte minskat menar Laban Bergström.

Han menar att det som mjölnare är omöjligt att höja priset på mjöl i samma takt som priset på säd ökar. 

– Det går ju inte att höja så mycket, då tappar man kunder. Nu handlar det om hur mycket marginal jag måste bjuda på. Jag skippar min vinst mot att jag fortfarande finns kvar, säger han. 

Även de stigande priserna på el har slagit hårt mot kvarnen.

– Elkostnaderna har ökat med 100 procent minst. Det är inte så väldigt roligt, man får gneta på. Det är tur att jag älskar mitt jobb, annars skulle jag skita i det, säger han.

Gotländska exportörer

Gotlandsägg har äggpackeri i Småland och på Gotland. I Stenkyrka tillverkar de även pannkakor som skickas till livsmedelsbutiker i hela Sverige. 

Arla i Visby tar varje år emot 130 miljoner kilo mjölk, varav en stor del blir mjölkpulver. 98 procent av det som produceras i Visby transporteras till fastlandet. Det som blir kvar på Gotland är konsumtionsmjölk.

Labans kvarn i Romakloster skickar runt 80 procent, eller 400 pall per år, av sitt mjöl till fastlandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!