Från den 12 januari gäller Destination Gotlands nya priser och för fraktpriserna innebär det en rejäl höjning.
– Då blir det 2 500 kronor dyrare att köra en lastbil fram och tillbaka mellan Gotland och fastlandet, säger Andreas Nypelius.
Han är ordförande för LRF på Gotland och en av dem som befarar att prishöjningen på färjan kommer att påverka det gotländska samhället i väldigt hög grad.
– Konsekvenserna kan bli att produktionen minskar drastiskt, framför allt på grönsaker, kött och även på mjölk. Vi kommer inte att ha lika mycket betande djur som bidrar till klimatmålet. Det kommer att krävas färre personal på gårdarna och sysselsättningsgraden för till exempel byggare minskar, ger han som exempel och pekar på skatteeffekterna.
Fraktpriserna till och från Gotland är mellan 33 och 66 procent dyrare än motsvarande sträcka på fastlandet redan i dag, enligt Andreas Nypelius.
– Ska du renovera grisarnas stallar kostar frakten mer än materialet, säger han.
Han ger några fler exempel på priser som stigit, när man räknar ihop Destination Gotlands höjning med övriga kostnadsökningar för frakten som för exempelvis bränsle och personal:
– Pallpriset på morötter som är 450 kronor i dag kommer att öka till 550 kronor. Redan i dag ligger vi 150 kronor fel på pallen och vi tappar på varje pall vi skickar i väg.
Han berättar att mellan 85 och 90 procent av de gröna näringarnas produktion exporteras till fastlandet.
– Vi har mat så vi klarar oss på Gotland men vi producerar omkring fyra procent av Sveriges primärproduktion av livsmedel, så det påverkar Sveriges beredskap när det gäller mat.
En annan konsekvens om lantbrukarna inte kan sälja sina varor till fastlandet, är att färjorna då riskerar att gå tomma åt ena hållet.
– Då blir fraktbalansen sämre och det slår jättehårt på det gotländska livet. Det påverkar priset på alla varor som ska till Gotland och allt blir mycket dyrare.
LRF uppvaktar nu regeringen och försöker påverka beslutsfattare i alla led för att få ner fraktkostnaderna.
– En lösning är att få en kortsiktig kompensation på den 30-procentiga ökningen som håller fram till det nya färjeavtalet som staten ska upphandla. På sikt måste vi ha samma villkor som resten av landet, om det är vägpriser eller något annat.
LRF har funderat på förslag till lösningar.
– Vi behöver utreda det mera och se vad som är smartast, helst ett system som staten redan har.