Guldkaggen, Burgsvik
Enligt Robin Waernquist, som driver Guldkaggen tillsammans med sambon Ellen Blomqvist och stjärnkocken Danyel Couet, kommer namnet Guldkaggen från en gammal sägen.
– Det jag har fått berättat för mig är att någon gång ska det ha stulits en eller två kaggar guld därifrån. Lokalen har ju anor från 1600-talet och då var det hamnmagasin. Jag har inte aning om det stämmer att det stulits guld därifrån, men så går sägnen, säger han.
Gula Hönan och Kapten Grogg, Ronehamn
– Namnet på pensionatet Gula Hönan kommer från den danspaviljong som fram till 1950-talet, då den ironiskt nog blev ett hönshus, låg nästgårds, berättar Josefin Qwiberg, vars familj äger Gula Hönan.
I Kapten Groggs lokaler låg tidigare Café Koggen. Vid nyöppningen och även omdöpningen av hamnkrogen kom familjens farfarsfar på tal som gav inspiration till namnbytet.
– Han var lite teaterapa och spelade vid ett tillfälle den dåtida seriefiguren Kapten Grogg i en revy. Han kom därefter att kallas Pelle Groggen och när krogen skulle startas döptes den efter honom. Han hette egentligen Karl Martin Enderborg, säger Josefin Qwiberg.
Bruna Dörren, Ljugarn
Mattias Nordberg, som är en del av de kompisfamiljer som drivit Bruna Dörren de senaste åtta somrarna, berättar att förklaringen till verkamhetens namn är tämligen enkel.
– Det här är ju en gammal lagerlokal eller lada, och den köptes av Frej Häglund under tidigt 1970-tal. Det är han som skapat namnet, och jag antar att det kommer från att det finns en brun frontdörr. Så fantasifullt är det, säger han.
Det är inte svårare än så alltså?
– Nej, det är ju inte det. Det är en stor brun dörr man går in genom när man går in i lokalen. Det har hetat samma sak i nästan 55 år nu.
Surfers, Visby
Surfers har som man misstänker fått sitt namn från surfing, då det för 20 år sedan låg en bar med surf-tema där. Men vad surfing och det sichuanesiska köket har gemensamt är frågan vi ställer till Jonathan Bergström, som äger Surfers tillsammans med Mymlan Isenborg.
– Både jag och Mymlan jobbade på baren och när vi två skulle ta över stället var det så förknippat med namnet att det inte fanns någon anledning för oss att byta. Sen var det ju konstigt att öppna restaurang med mat från Sichuan och samtidigt heta Surfers, men det fick vara kvar ändå, säger han.
Ebbas 2.0, Fårö
Helagotland får tag på Magnus Östensson, som grundade Fårö-restaurangen 2004, och ställer den givna frågan: Vem är egentligen Ebba?
– Ebba finns faktiskt inte. Eftersom skinn- och souvenirbutiken Ebbes fanns här sedan innan så var Ebbas mer ett gulligt projektnamn jag använde när jag byggde restaurangen tio meter från Ebbes. När restaurangen väl var klar så kom jag inte på något bättre, så då fick det bli det namnet.
Numera heter restaurangen Ebbas 2.0, detta med anledning av att Magnus Östensson under några år arrenderade ut verksamheten men nu har återvänt.
– Det är en uppdaterad variant helt enkelt, säger han.
Joda, Visby
– Joda är en ordlek och en sammanslagning av de första bokstäverna i Johnson och Dahlbom. Det var min pappa som kom på det, säger Johanna Dahlbom, som grundade Joda tillsammans med Christopher Johnson.
Jag kan tänka mig att många genom åren tänkt att Joda är något dialektalt, men det är alltså bara en hopslagning av era efternamn?
– Ja, men det är klart att det även passar bra att man ju säger joda på gotländska när man svarar på alla frågor.
Johanna Dahlbom och Christopher Johnson sålde Joda i början av 2024.
Grå Gåsen, Burgsvik
Många har nog undrat varför Grå Gåsen heter just det, när själva stället är långtifrån grått. Det har Ägaren Cecilia Westerholm Beer svar på som berättar att namnet sträcker sig långt bak i tiden och har kopplingar till Öja kyrka.
– Den version jag har hört är att kyrkan kallats Gra Gasi för att den ser ut som en gås som sträcker upp sin näbb mot skyn och vill bli matad. Det gav även namn till vårt Grå Gåsen. Men däremellan har stället haft många andra namn, som Villa Botvide och restaurangen har kallats Bot & Bättring vilket är ett av mina favoritnamn, säger ägaren Cecilia Westerholm Beer.
Det var för 15 år sedan som de förra ägarna startade en namninsamling där förslaget kom om att ta tillbaka Grå Gåsen som namn, vilket de nappade på.
– Flera har tyckt att det är ett tråkigt namn, men ett namn blir ju vad man fyller det med för innehåll. Grå Gåsen som namn har blivit så förknippat med det här stället och jag personligen älskar namnet och tycker att det är fint, säger hon.
Black Sheep Arms, Visby
Nuvarande ägare Zandra Munslow berättar att namnet Black Sheep Arms sattes av grundaren Nigel Bell, som sålde verksamheten till Zandra år 2018.
– Namnet kommer från att Nigel helt enkelt tyckte att han var familjens svarta får, säger Zandra Munslow.
Det här tyckte vi krävde en lite mer detaljerad förklaring, så vi slog nu 63-årige Nigel Bell en signal. Engelsmannen bor fortfarande kvar på Gotland, och han bekräftar att han i ungdomen kände sig som sin familjs svarta får.
– Där jag kommer ifrån så förväntar sig föräldrar att unga ska plugga och skaffa bra jobb. Jag däremot var en "dropout" och en besvikelse för mina föräldrar. Jag gillade att träffa kompisar, att träffa tjejer och att dricka vin. Jag uppfyllde inte min potential, och min familj tyckte nog att jag var familjens svarta får. Jag hade dock väldigt roligt, säger han.
Nigel berättar att han istället för att plugga under flera år reste runt i världen, och även bosatte sig utomlands. Lite senare i livet flyttade han hem och tog jobb i familjeföretaget, men det gick inte alls som varken Nigel eller hans föräldrar tänkt sig.
– Vi hade ett företag inom textilimport, men jag kunde inte jobba med min pappa eller bror, så jag slutade efter bara 15 månader. Då kom det där med att vara familjens svarta får upp igen.
Några år senare gick flyttlasset till Gotland, där han öppnade en pub på S:t Hansgatan som med anledning av hans bakgrund alltså fick namnet Black Sheep Arms.
– Det är ett perfekt namn, hundra procent. Och jag ska vara tydlig med att säga att min familj älskade mig, och när mina föräldrar, som tyvärr gått bort nu, kom hit till Gotland och såg puben så älskade de den verkligen.
Zandra Munslow tycker att namnet fortfarande passar bra, då även hon periodvis känt sig som sin familjs svarta får.
– Vi är tre systrar i min familj. De två andra skaffade sig universitetsutbildningar, och den ena är i dag präst medan den andra är rektor. Samtidigt som de pluggade var jag ute och reste och bodde i en massa olika länder. Jag skaffade mig aldrig någon universitetsutbildning, men i dag är jag istället lycklig ägare till Black Sheep Arms.
Bakfickan, Visby
Krögaren Kjell Nordberg drev tillsammans med en kollega en fisk- och skaldjursrestaurang på Östercentrum tidigt 90-tal, i nuvarande Länsförsäkringars lokaler. Under samma tid hade Kjells pappa en antikhandel där Bakfickan numera huserar. Det var först när man började renovera lokalen som den fick ett annat syfte.
– Då kom de på namnet och att den gamla antikhandeln skulle vara en bakficka till restaurangen på Östercentrum. När den senare hamnade i konkurs, blev Bakfickan sin egen, säger Malin Bergström som i dag äger krogen tillsammans Gustaf Kristiansson och Christoffer Forsgren.
Kutens Bensin och Creperi Tati, Fårö
För Thomas "Kuten" Lindholm, ägare till Kutens bensin och Crêperie Tati, var det hans smeknamn som skulle ge namnet till den tidigare bensinmacken. Men vad som gav honom namnet från första början, verkar ha med hans jämtländska blod att göra.
– När jag var liten drömde jag om att vara en häst och jag sprang runt hela dagarna. Då sa folk att "nu är han ute och kutar igen den kutar-jäveln". På Gotland betyder ordet något annat, nämligen sälunge. Så då fick det en dubbel betydelse. Sen har jag alltid älskat doften av bensin och då det tidigare varit en bensinmack, fick det bli Kutens Bensin, säger Thomas Lindholm.
Bageriet, Visby
Ellen Kanellos, som driver Bageriet, berättar att bakgrunden till namnet inte är speciellt förvånande.
– Sjukt nog så var det ett bageri här innan det blev restaurang. Tokigt va?, säger hon med ett skratt
Hon berättar även att lokalen inhyst ett slakteri ännu längre tillbaka i tiden, och att kaklet i restaurangen är kvar sedan den tiden.
Men det är inte aktuellt att byta namn till Slakteriet istället då?
– Nej, det är nog lite för sent för det. Jag ville döpa det till Vasilis ett tag (efter Ellens pappa Vasilis Kanellos, reds anm), men sedan tänkte jag att det kanske blir för konstigt. Det får vara Bageriet helt enkelt.
Nunnan, Visby
Namnet på den långlivade krogen på Stora torget kommer från att själva fastigheten där den ligger heter Nunnan 1. Enligt ägaren Vasilis Kanellos har kvarteret fått sitt namn av att det en gång i tiden låg ett nunnekloster på platsen.
– Där bodde nunnor som hjälpte till med olika jobb i S:ta Karins ruin på Franciskanernas tid kring 1200- och 1300-talen, berättar han.
Krusmyntagården
Lena Blomqvist, som drev Krusmyntagården i 36 år:
– Det var ju Ingeborg Lingegård som anlade örtagården därute mellan 1969 och 1971. Hon tyckte väldigt mycket om den gotländska krusmyntan, vilket är en specifik myntasort. Därför döpte hon stället till Krusmyntagården.
Lena Blomqvist sålde Krusmyntagården 2017.
Bad Wolf BBQ, Visby
Vanessa Svensson driver restaurangen tillsammans med sin man Erik. Hon berättar att namnet kommer från en tävling som arrangerades när restaurangen skulle öppna.
– Vi hade en tävling där gästerna fick komma med förslag, och just Bad Wolf tyckte vi passade bra då det hade så många olika betydelser för oss. De som kom med det vinnande förslaget fick förresten äta en gratis middag under öppningskvällen, säger hon.
Vanessa nämner bland annat sagan om De tre små grisarna och deras nemesis Stora stygga vargen. Eftersom restaurangen serverar mycket fläskkött så finns en bra koppling där, säger hon.
– I övrigt så finns kopplingar till Fenrisulven i nordisk mytologi, samt till tv-serien Dr Who som jag tycker väldigt mycket om. Namnet Bad Wolf passade helt enkelt bra med den blandning av svenskt och amerikanskt som vi vill uppnå.
Bror San, Visby
När Robin Ingelse som drev och byggde upp Krönet under flera år, skulle öppna ny krog på Adelsgatan var systerkrogen inspirationen till det nya namnet.
– Det testades fram och tillbaka med olika ord, till slut kom man fram till att eftersom det var "brorskrogen" till Krönet och San som betyder skål, blev det Bror San, säger Tilda Sundström, som arbetar på stället.
Eden Tapas & Bar, Visby
I byggnaden där restaurang Eden ligger finns en lång historia som tar sig tillbaka flera sekel. Under byggnaden som kallas Ryska gården hittade man 1971 ruiner efter det som varit en rysk kyrka. I dag kan man besöka platsen och bland annat se en inglasad grav som tros vara från 1200- eller 1300-talet.
Men var namnet Eden kommer ifrån är frågan, kan det anspela något på Edens Trädgård är frågan vi ställer till Fanny Johansson och Ebba Larsson som arbetar på stället.
– Det är faktiskt ett av ägarnas systerbarn som heter Eden, som gav namnet till restaurangen, berättar de.
Carlssons Restaurang, Fårö
Vem är denne Carlsson som namngivit restaurangen som ligger på Sudersand på Fårö? Julia Falk, som drivit verksamheten de senaste fyra åren, har svaret.
– Familjen som äger den här gården, alltså hela fastigheten, heter Carlsson. Den senaste med just efternamnet Carlsson hette Ethel Carlsson, men hon gick bort för några år sedan. Nu är det hennes son som äger allting. Han heter själv Sjöholm i efternamn, men han är en del av Carlsson-släkten. De har ägt den här fastigheten sedan 1956, säger hon.
Julia Falk berättar att det tidigare bland annat drivit bed & breakfast, rökeri och kafé i lokalerna, men att det de senaste 15-20 åren varit restaurang.
– Min förhoppning är att restaurangen kommer att heta Carlssons i all framtid, avslutar hon med ett skratt.
Mille Lire, Visby
Direkt översatt betyder Mille Lire “tusen lire”, som är Italiens valuta. Men namnet på restaurangen kommer från en speciell händelse i ägaren Riccardo Bandellis barndom.
– Jag fick en "mille lire" av min mamma för att köpa en pizzaslice som liten grabb efter det att man slutat skolan. När jag kom ut från restaurangen var jag kung bland mina vänner, sa Riccardo Bandelli i en tidigare artikel.
Et Yok, Visby
– Det är ett turkiskt namn som betyder “inget kött”, då vi tidigare serverade vegansk mat. Nu serverar vi glass, men namnet passar ju fortfarande, säger ägaren Sebahattin Hocaoğlu
Shawarma Bar, Visby
– Shawarma är och betyder ett roterande grillkoncept som kommer från mellanöstern. Det görs på ett annat sätt, med annat kött och andra kryddor än om man jämför med kebab, berättar Shawarma bars ägare Patrik Choufani.