Fortsatt höga elpriser – men i februari kommer elstödet

Efter att ha varit på relativt låga nivåer under november har elpriset gått upp igen. Och de höga priserna kommer att bestå, det tror Oskar Lindehejd, vd för Gotlands energi.

Prognosen är att elpriserna kommer att vara fortsatt höga i vinter. Att vara sparsam med el är bästa sättet att påverka sin elräkning. Mindre förbrukning bidrar också till att hålla priset  nere.

Prognosen är att elpriserna kommer att vara fortsatt höga i vinter. Att vara sparsam med el är bästa sättet att påverka sin elräkning. Mindre förbrukning bidrar också till att hålla priset nere.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-12-05 06:02

Den senaste tiden har elpriset varit ganska lågt, bland annat beroende på att det varit förhållandevis milt väder. Men nu har det stigit igen. Låg vindproduktion, torrt väder och lägre temperaturer är några av orsakerna till höjningen. Prognosen är att priset blir fortsatt högt och när det kan sjunka är svårt att säga, berättar Oskar Lindehejd.

– Vi uppmanar därför att man är sparsam med sin el och ser över sin förbrukning, för det är det effektivaste sättet att kunna påverka sin faktura. Att hushålla med elen bidrar också till det totala – får vi lägre efterfrågan så förbättrar det förutsättningarna för ett lägre pris.

För att kompensera medborgarna för det höga elpriset har regeringen beslutat om ett särskilt elstöd. Stödet ska betalas ut till alla elanvändare i södra Sverige som har ett avtal direkt med ett elnätsföretag. Elstödet är generellt och baseras på elförbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022 och kommer att betalas ut i februari, det meddelade regeringen förra veckan.

– Stödet är en viktig komponent för många hushåll och företag att kunna klara att betala sina elräkningar framöver. Jag tycker att det är ett efterlängtat besked att man nu presenterar hur det kommer att gå till, säger Oskar Lindehejd, vd för Gotlands energi AB och fortsätter:

– Jag tänker att många önskar att det skulle kommit tidigare, men det kan ändå skapa förutsättningar för en planering för hushållets utgifter när man vet att man kan förvänta sig det här stödet på andra sidan årsskiftet.

undefined
Via Geab:s hemsida kan kunderna logga in och se sin elförbrukning mellan september 2021 och oktober 2022. Därefter är det lätt att räkna ut hur mycket stöd man kommer att få utbetalt, berättar Oskar Lindehejd, vd på Gotlands energi.

Bara de som bor i elområdet SE3 och SE4, det vill säga allt söder om trakterna av Söderhamn (cirka), kan få stöd. I elområdet SE3 (dit Gotland hör) är stödet 50 öre per förbrukad kilowattimme, i område SE4 79 öre/kWh. Stödet behöver inte sökas utan kommer att betalas ut automatiskt via Försäkringskassan. Hur mycket pengar det blir är lätt att kontrollera via Geabs hemsida.

– Varje kund kan själv gå in på ”Mitt Geab” och titta på sin egen förbrukning. Kunderna sitter själva på information om vad det innebär för dem, säger Oskar Lindehejd.

undefined
Prognosen är att elpriserna kommer att vara fortsatt höga i vinter. Att vara sparsam med el är bästa sättet att påverka sin elräkning. Mindre förbrukning bidrar också till att hålla priset nere.

Företag och organisationer med stor elförbrukning – till exempel Cementa – får vänta på sin kompensation då regeringen vill utreda frågan ytterligare. De kommer också att behöva ansöka om pengar och kunna visa att de betalat ett högre pris är riktpriset på 75 öre/kWh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!