För att se hur Sverige följer Parisavtalet har WWF, tillsammans med flera partners, tagit fram ett verktyg, Klimatkollen, som visar hur mycket koldioxid landets kommuner släpper ut. Undersökningen visar att flertalet minskar sina utsläpp, men i 47 kommuner har utsläppen ökat. Bland de tio kommuner som ökat sina utsläpp mest återfinns Gotland, som enligt WWF i genomsnitt ökat koldioxidutsläppen med 9,77 procent årligen sedan 2015. Noterbart är att cementindustrin inte är medräknad. Endast Timrå och Munkedal uppvisar större utsläppsökningar än Gotland.
Varför ökar utsläppen på Gotland?
– De siffror som jag brukar jobba med på Länsstyrelsen jämför med 1990 och inte 2015. 1990 är jämförelseåret för de svenska klimatmålen sattes. Men slutsatsen, att vi måste göra väsentligt mer för att nå klimatmålen, är samma. Sedan 1990 har vi gjort en bra resa när det gäller till exempel uppvärmning av bostäder och lokaler. Däremot har vi mycket kvar att jobba med när det gäller industrin och transporter. Inom jordbruket är utsläppen ganska oförändrade, säger Agneta Green, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen.
Vad krävs för att minska utsläppen?
– Det är många saker som krävs. Inom transportsektorn behöver vi jobba med ett transporteffektivare samhälle och minimera behovet att transporter. Det kan handla om hur man väljer att planera samhället för att undvika onödiga resor. Vi behöver jobba med effektivare fordon och transportsätt. Det kan handla om att man åker kollektivt, samåker eller investerar i elbilar. Det är oftast många saker som behöver göras inom varje sektor.
Hur hoppfull är du, kommer vi att lyckas?
– Jag är orolig för utvecklingen. Klimatförändringarna pågår just nu, vi ser inte de utsläppsminskningarna som krävs och konsekvenserna blir allt allvarligare. Så det är ett allvarligt läge. Men det viktigt att säga att alla utsläppsminskningar som vi kan få till är bättre än inget. Människan har visat på stor kreativitet tidigare och löst problem, men det är verkligen en stor utmaning vi står inför.
För att ligga i linje med Parisavtalet och den givna koldioxidbudgeten som motsvarar 1,5 graders uppvärmning krävs en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent från 2022. Sedan 2015 har Sverige minskat utsläppen med i snitt 1,19 procent.